Избрани Новини

Българското правителство не приема политика на разселване на нелегални мигранти в страната

Министър Маринов и министър Каракачанов инспектираха ГКПП-Кулата

Поводът за инспекцията са последните ситуации в Гърция и Турция, а целта ни е да предприемем съответните  мерки и да сме готови при евентуално масово насочване към нашата граница за реакция заедно с армията, посочи министър Маринов. Той припомни, че с промяна на законодателството имаме правна възможност при такива случаи да се намесва и армията. Вицепремиерът Каракачанов посочи, че маршрутът на мигрантите на този етап е бил Гърция, Македония или Албания и насочване към страни от Западна Европа, но има информация, че се е обсъждал и вариант за алтернативен маршрут през България, ако бъдат спрени на територията на Гърция. Затова сме длъжни да предприемем превантивни мерки, за да не допуснем масово навлизане на територията на страната ни. Българското правителство не е приемало и няма да приема политика на разселване на нелегални мигранти било от Западна Европа, било от съседни страни, заяви категорично той и допълни, че и гранична полиция, и Министерството на отбраната са взели всички необходими мерки да предотвратят недопускане на подобна евентуална ситуация.
На българо-турската граница имаме изградено възпрепятстващо  съоръжение със съответните сензори и техническо обезпечение, има и осигурено допълнително присъствие. По–сериозен ресурс сме струпали на гръцката граница – усилени наряди, включително и  жандармерия, тъй като тук ескалира процесът и няма преградно съоръжение, уточни министър Младен Маринов. Той обясни, че ще обиколят полосите, на място ще се запознаят с обстановката,  ще се проиграе и планът за действие при кризи, за да се види готовността на силите за адекватна реакция при евентуално настъпване на ситуация. Вътрешният министър подчерта и ролята на изградените съвместни контактни центрове, които работят в реално време и са модел за бърз обмен и бърза реакция. Той припомни, че България е една от първите съседни държави, която промени законодателството си и благодарение на това вече е възможно да преследваме освен каналджиите и тези, които оказват логистична помощ на нелегалните мигранти. Бързата реакция на правителството и на Народното събрание, приемайки тези промени, даде сигнал навън за добре пазените ни граници и пренасочи потоците към други държави.
По думите на заместник-директора на ГД „Гранична полиция“ ст. комисар Стоян Иванов, от началото на годината е предотвратено нелегалното преминаване през зелена граница на по-малко от 30 чужденци, а за миналата година – на общо 145. Повечето от тях са граждани на Афганистан, Иран и  Ирак, забелязва се чувствително намален натиск на граждани от Сирия. Не са чести и опитите за нелегално преминаване през граничния пункт с превозни средства, тъй като техническото оборудване, с което разполагаме, е много добро и тези опити обикновено са обречени на неуспех.
В инспекцията участват още главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, директорът на РГДП - Смолян комисар Стоян Мандаджиев, командващият Сухопътни войски ген.майор Михаил Попов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)