Избрани Новини

Представиха красотите на Матера в ЮЗУ

В изложбата са включени 30 фотографии на Дениз Мацарела

Фотоизложба „Матера – нюанси“ бе представена днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“. В нея са включени 30 фотографии на италианката Дениз Мацарела, представящи тайните и емоциите на емблематичния каменен град Матера, който заедно с Пловдив е европейска столица на културата за 2019 г.
Изложбата бе открита от декана на Факултета по изкуствата проф. Йордан Гошев, който отбеляза, че това е поредната съвместна инициатива между факултета и Италианския културен институт. В приветствието си проф.Гошев подчерта, че сътрудничеството между двете институции има дългогодишна история и изрази надежда, че съвместните инициативи ще продължат и занапред.  
Специален гост на събитието бе директорът на Италианския културен институт Луиджина Педди. На изложбата присъстваха още заместник-деканите на Факултета по изкуствата проф.Васил Марков и проф.Емил Куков, преподаватели, студенти и граждани.
„Благодаря на университета и на деканското ръководство, че имаме възможността да направим изложбата тук. Това е идеалното място да представим изложбата на една студентка, тъй като тя говори с езика на младежта, а това е място на младежта“, каза Луиджина Педди. Тя отбеляза, че изложбата не представя само архитектурното богатство, което притежава Матера, а показва живота на обикновените хора в града и тяхното ежедневие.
„Матера – нюанси“ побира в себе си едно въображаемо и същевременно много истинско пътуване. Акцентът не е поставен върху човека и неговите дела – главни герои са сградите с безкрайните си геометрични форми. Младата авторка е успяла да улови процесите, през които преминава градът от тъмно към светло, от настояще към бъдеще. 22-годишната студентка по фотография и фотожурналистка Дениз Мацарела е избрала да покаже фотографиите си в черно-бяло. Така изложбата е документална и артистична, туристическа и лична.
До 10 май във фоайето на Учебен корпус № 1 всеки, който желае може  да се наслади на тайните, които крие град Матера, пречупени през душата на младата фотографка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов