Арменци почерпиха опит в социалната сфера в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Арменци почерпиха опит в социалната сфера в Кюстендил

12 април 2019, 16:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Фондация "Сийдър"

Фондация “Сийдър” сподели своите добри практики

Фондация „Сийдър“ беше домакин на 12-членна делегация от Армения, включваща първи заместник-министър на труда и социалната политика, експерти от държавните и местните власти, представители на неправителствени организации и Уницеф. Целта на посещението бе гостите да почерпят опит от действащите социални услуги, добрите практики и научените уроци в България, който да бъде приложен при стартиралата реформа по деинституционализация в Армения.
По време на еднодневното посещение в центровете от семеен тип и Центъра за социална рехабилитация и интеграция на фондация „Сийдър“ в Кюстендил, колегите от Армения се запознаха отблизо с моделите на управление, които организацията прилага, подходите в директната работа с децата и младежите, ролята и отговорностите на екипа, както и успехите и предизвикателствата в ежедневната работа.
В рамките на визитата делегацията остана впечатлена от индивидуалния подход към всяко дете и младеж, който екипът на фондацията прилага по методологията “Планиране с акцент върху личността”, както и от напредъка в развитието на децата и младежите. Гостите споделиха, че ще се радват да взаимстват и приложат наученото тук и в своята страна. Те получиха подаръци, ръчно изработени от някои от младежите, и си тръгнаха с думите, че това е била една много емоционална, полезна и вдъхновяваща среща.
Реформата, която започна наскоро в Армения, цели да трансформира специализираните институции в алтернативни услуги в общността и да разшири възможностите за осигуряване на грижа в семейна среда. Освен с опита на фондация „Сийдър“, по време на визитата си, организирана от Уницеф България, арменската делегация се запозна и с други постижения и предизвикателства на процеса, включително и с механизмите за превенцията на изоставянето.
Фондация “Сийдър” споделя своя опит като ключов партньор в процеса по деинституционализация в България. Организацията участва активно в реализирането на положителни промени в социалната сфера в нашата страна. В периода от 2007-2010г. “Сийдър” самостоятелно закрива дом за деца и младежи с интелектуални увреждания, осигурявайки близка до семейната среда за всички 58 деца от институцията, а впоследствие допринася за закриването на още 13 институции в България. Днес фондацията е най-големият доставчик на социална услуга „Центрове за настаняване от семеен тип“ в НПО сектора в страната ни, управлява 9 социални центъра, в които подкрепя 106 деца и младежи в неравностойно положение. Организацията работи и с родителите на младежи с увреждания, живеещи в семействата си.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета