Избрани Новини

Изложба на Богомил Благоев откриха в Кюстендил

Картините са по повод неговата 75-годишнина

Изложба живопис на Богомил Благоев откриха вчера в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил.

Богомил Благоев е роден през 1943 г. в с.Копаница, Радомирско. Завършил е Института за учители по изобразително изкуство в Кюстендил. Работи като преподавател по изобразително изкуство в специализираното училище по изкуствата в Перник СОУ „Климент Охридски“. Негови ученици са сред водещите художници в Перник.

Картините в изложбата по повод неговата 75-годишнина са рисувани в последните пет години, в които художникът се е посветил изцяло на рисуването. „То е като всяка друга работа – сядаш и така часове наред. Колкото повече работиш, толкова повече са идеите… Моето изразно кредо са точките.“ Техниката му е близка до поантилизма, но е обогатена с цветни петна, които задават основния цвят. Този цвят повлиява оптическото смесване на цветовете на точките, нанесени върху него.

Богомил Благоев е член на Съюза на българските художници, секция „Живопис“. Член е на дружеството на кюстендилските художници и на групата на художниците в Перник. Живописта, която прави, е маслена, акварел и пастел.

Участва в международните биеналета на живописта в Палма де Майорка и в Истанбул. Участва и в няколко международни пленера – Кюстендил 2003 г., Рударци (Пернишка област) 2009 и 2012 г., пленера „Германея“ в Сапарева баня. Многобройни са участията му в ОХИ, Национални изложби на учителите художници, Зонална изложба „Струма“ и др. Има 10 самостоятелни изложби. Първата е през 1989 г. През октомври 2003 г. представя ретроспективна изложба в София, Перник и Кюстендил.

Негови картини са притежавани в частни колекции и галерии в страната и в чужбина – Палма де Майорка, Истанбул, Велико Търново, Кюстендил, Златарица, Перник, Видин, Радомир, Министерство на просветата, Министерство на икономиката и др.

От 2000 г. започва да работи по създаването на декори за филмови продукции.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)