Днес почитаме Свети Мартин Изповедник - blagoevgrad.utre.bg

Днес почитаме Свети Мартин Изповедник

14 април 2019, 09:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    pravoslavieto.com

Имен ден празнуват Мартин и Мартина

Християнската църква почита днес Свети Мартин Изповедник, папа Римски.
Името Мартин има латински корени и произхожда от думата "martius", която означава "дете на Марс". Марс бил римският бог на войната, но и баща на Ромул и Рем, заради което всички техни потомци били наричани "деца на Марс".
Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била осъдена, а еретиците - предадени на анатема.
Като узнал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно престъпление, в предателство. По заповед на Констанс двамата защитници на православното учение, Максим Изповедник и папа Мартин, били насила закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически престъпници (553 г.). Положени били много усилия да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.
След като претърпял много оскърбления и лишения, папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където починал. До края на живота си останал непоколебим изповедник на православното учение.
На 14 април имен ден празнуват Мартин и Мартина.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета