Избрани Новини

Китайска изложба откриват днес в Сандански

Събитието започва в 18 часа

Днес от 18:00 часа в Сандански се открива изложба от картини на китайското живописно изкуство под наслов "Цветя и птици". Изложбата представя работата на деца на възраст от 5 до 12 г., както и творби на художника Юлияния Луч с уникални произведения в стила на традиционната китайска живопис. Експозицията е в рамките на фестивала "Празник на цветята", организиран от Община Сандански в Епископската базилика.

Изложбата ще представи несравнимия чар на източното живописно изкуство.

"Всички представени картини не са просто изобразяване на природата, а израз на дълбоки мисли, криптирани послания", казва художникът Юлиания Луч (Кормушина).

"Често картините се подаряват за празници и запомнящи се дати като своеобразни добропожелания. За мен китайската живопис е източник на вътрешен мир и концентрация, възможност да се потопите в друга реалност по няколко часа на ден и да излезете от нея с нови идеи и решения", признава ученичката от Словакия Дагмар Фуджидалова. "Наистина искам това състояние на психическо равновесие и хармония, което се появява, когато китайската четка докосне хартията, за да бъде предадена и на зрителя."

"Божурът в китайската култура не е само цвете – той е символ на сила, нарът е не само плод, но и символ на семейството, плодородието и изобилието, на обновяването и безсмъртието. В китайската живопис, лотосът не е цвете, а чистота на мислите", дешифрира символиката на този вид изкуство, художник Юлиания Кормушина. Тук можете не само да видите или да купите картини, но и да научите как да ги направите сами. Като част от фестивала на цветята, на 20 април, в 10:00 ч., ще се проведе работилница по живопис, водена от художничката, чиито творби са представени. Работилницата ще се проведе на 20 април в 10 часа в Био магазин Флора Вита на адрес град Сандански, ул„Осми март“ 1 (на стълбичките над старата ДСК).

За повече информация и записване на тел. 0878976208. В работилницата всеки може да се опита да създаде свои собствени рисунки чрез техниката U-Sin и да се потопи в света на китайския чай, ставайки участник в чайната церемония. Посещението на изложбата ще бъде един от акцентите за всеки, който обича и оценява източната култура, философия и живопис и за да забрави ежедневната суматоха.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов