"Играта в праисторията" събира кюстендилските деца - blagoevgrad.utre.bg

"Играта в праисторията" събира кюстендилските деца

18 април 2019, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    РИМ Кюстендил

    Ще се проведе на 18, 19 и 20 април

Започва априлската музейна работилница

Музейната работилница през април тази година представя нова тема – "Играта в праисторията". Предмет на заниманията е изработването на глинени копия на праисторическа настолна игра. Оригиналната находка, датираща от каменно-медната епоха и експонирана в археологическата зала на музея, представлява керамичен предмет с форма на четиристенна пресечена пирамида. Горната му плоскост е с квадратна форма. Върху нея има 16 ямички, групирани по четири в четири редици. Предполага се, че е вид развлекателна игра. Откритите паралели със съвременна настолна игра, наречена Манкала, ни дават възможност да приложим адекватни правила за игра с помощта на керамични топчета или малки камъчета, с което да провокираме интереса на децата към експоната. Игрище с 16 кръга дава възможност за игра и с помощта на стикове и пулове.
Музейната работилница „Играта в праисторията“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „Децата и музея. Културното наследство през призмата на детските ръце“, финансиран от Министерство на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.
Работилницата за изработване на глинената игра ще се проведе на 18, 19 и 20 април 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей - Кюстендил (бул. „България” 55).
Входна такса: 2.00 лв.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета