Избрани Новини

Почетоха двамата алпинисти в Кюстендил

Людмил Янков и Стоян Наков не са забравени

Членове на ТД "Осогово", областният управител Виктор Янев, кметът на община Кюстендил Петър Паунов, приятели, ученици и др. почетоха вчера паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков, загинали на 17 април през 1988 година, под връх Камилата в Рила планина. Бяха цитирани и стихотворения, написани от Людмил Янков, както и споменати част от неговите подвизи. Туристически хор "Осоговско ехо" изпълни песента за Людмил Янков до паметника им на ул."Людмил Янков", а официалните лица поднесоха венци и цветя. Цветя пред паметника постави и синът на Янков Людмил младши.
„В книгите и онова, което оставя зад себе си, винаги ще откриваме и преоткриваме един човек, излъчващ неподозирана вътрешна сила, любов и обаяние. Човек, чужд на показността, човек с чиста душевност, изпитващ респект от обикновените и прости човешки неща.
Една лирична душа и един голям мечтател!
Той не стигна върха! С години сънувания връх. Не стъпи на Еверест, а се върна по-голям от него! И в последния си тур по Камилата Людмил остави по скалите и дадената дума, и своята усмивка, и добротата, и безкрайната си човечност за нас. За да има с кого да се сравняваме вечно!, – каза за него Николай Ковачев от инициативния комитет по честването.

На 11 август 1953 г. е роден големият човек, алпинист и поет Людмил Янков, заслужил майстор на спорта по алпинизъм. Поетът-алпинист или алпинистът-поет, човекът, който заедно с въжето в раницата си носеше и чувствата!
На 10 април Стоян Наков щеше да навърши 56 години. Амбициозен млад алпинист, участник в експедиция „Памир 1987”, загинал трагично на 17 април 1988 г. по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата” в Рила заедно с Людмил Янков.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)