Избрани Новини

Министър Каракачанов: Днес е добър ден за българската авиация

Една допусната грешка преди 17 г. днес беше възстановена от българския парламент, посочи той

От 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши единодушно днес 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Основен мотив за откриването на училището е нарастващата необходимост от промяна на модела на подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. На гласуването на решението в пленарна зала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В Народното събрание днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че след 17 години една допусната грешка е била поправена. „Отново даваме възможност да се възроди едно от висшите ни военни училища, което е възпитало стотици, може би хиляди кадри“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов и подчерта, че нуждите на авиацията ще искат все повече кадри. „Даваме възможност на онези млади българи, които искат да се посветят на авиацията, да получат образованието си в България“, подчерта той. По думите му – с отпуснатите средства в размер на 4 милиона лева ще се извърши частично възстановяване на сградния фонд. По подобие на Военноморското училище във Варна, което е престижно учебно заведение в Европа, и ВВВУ ще даде възможности за обучение и на чуждестранни студенти, подчерта още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Благодаря на парламента, на министър-председателя, на Министерството на образованието, на Комисията по отбрана, авиационната общественост“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза още, че има идеи и за бъдещето и развитието на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет в Шумен: „Не само, че нямаме намерение да местим хора или да им вземаме преподаватели, напротив имаме идеи да подпомогнем и тяхното развитие“.

***
През 2002 година поради организационно-структурни реформи в Българската армия, с решение на Народното събрание трите висши военни училища – ВВОВУ „В. Левски”, ВВУАПВО „П. Волов” и ВВВУ „Г. Бенковски” бяха преобразувани в Национален военен университет (НВУ) „Васил Левски”, като в гр. Долна Митрополия остана седалището на неговия факултет “Авиационен”. Днешното решение на Народното събрание стана факт за по-малко от месец, след като на 2 април пред курсанти и преподаватели от Факултет „Авиационен“ министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов обявиха намерението си за възстановяване на статута на ВВВУ. За това те получиха подкрепата на цялата авиационна общественост.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов