Избрани Новини

Доц.Бешев представи "България на крачка от Хималайската корона“

Туризъм

18-04-2019, 17:28

Снимка:

ТД "Осогово" Кюстендил

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Наричан е "Кръстникът“ и "Хроникьорът на българския алпинизъм“

По покана на туристическо дружество „Осогово“ и Регионална библиотека "Ем. Попдимитров" - Кюстендил доц.Сандю Бешев представи своята книга „България на крачка от Хималайската корона“. Доц.Бешев е един от хората, дали най-много на българския алпинизъм. Наричан „Кръстникът“ и „Хроникьорът на българския алпинизъм“. Има висше образование, специалност "Туризъм и алпинизъм", 50 години занимания и изследвания в областта на алпинизма. Получил е званието „Заслужил майстор на спорта“ и орден "Народна република България -  II степен“. Той е кръстник на 15 върха. Благодарение на него 2 върха в Кавказ и Кордилерите носят името България, а на Пловдив е кръстил 3 върха – в Памир, Кавказ и монголски Алтай. Има и юбилейно 50-то изкачване на Олимп.
Появата на книгата е в памет на Боян Петров, останал завинаги в ледената прегръдка на връх Шиша Пангма и 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България. Авторът разказа интересни подробности около написването на своята книга, запозна присъстващите с интересните моменти от трудния 37-годишен път на българските алпинисти към най-високите върхове на света.
„Човек търси да докаже на себе си, че може да направи нещо изключително. Когато запитали Тенсинг - единият от първите двама покорители на Еве­рест, защо е изкачил върха, той отговорил кратко: " Защото съществува ! Върхът е възнаграждение на човешкия дух“, сподели доц.Сандю Бешев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)