Избрани Новини

Светиня от Атон идва в Благоевград

Експозицията представя дървен резбован кръст

Днес, броени дни преди Великден, във фоайето на Регионален исторически музей - Благоевград от 17.30 часа ще бъде открита изложбата "Светиня от Атон".
Експозицията ще представи съхраняван във фонда на РИМ - Перник дървен резбован кръст, който е представително произведение на църковната миниатюрна дърворезба, развиваща се в периода XV-XIX век предимно като монашеско изкуство.
Кръстът е напрестолен - бил е поставен върху Св. Престол в църковния олтар. Размерите му са 23,5 х 15х 3,5 см и е изработен от кипарисово дърво.
На кръста са изобразени 20 сцени. Дванадесет от тях са разположени върху двете лица на кръста и пресъздават 12 Велики Господски празници: Благовещение, Рождество Христово, Сретение Господне, Кръщение Христово, Преображение Господне, Възкресяването на Лазар, Вход Господен в Йерусалим, Разпятие Христово, Слизането на Христос в ада, Възнесение Господне, Петдесетница и Успение Богородично. В дебелината на кръстните рамена са представени още 8 сцени: Старозаветна Троица, Жертва Авраамова, Мойсей получава скрижалите на Завета, Стълбата на Яков, Пророк Даниил в ямата с лъвовете, Тримата отроци в огнената пещ, евангелистите Матей, Марк, Лука и Йоан. Над всяка сцена има надпис на гръцки език. Изобразени са повече от 100 фигури във висок релеф.
Кръстът най-вероятно е изработен в някой от светогорските манастири. Датира се към края на XVI - началото на XVII век.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)