Избрани Новини

Църковна изложба откриха в благоевградския музей (снимки)

Посветена е на две важни годишнини

Музеят в Благоевград отбеляза с изложба 125-годишнината от учредяването на Неврокопската епархия и 175-годишнината от изграждането на църквата „Въведение Богородично” в Благоевград. Експозицията бе наредена под наслова "Неврокопската Св. митрополия – пастири и паство".
Фотодокументалистиката проследява оформянето на църквата "Въведение Богородично" като символ на духовната култура на българското население в Горна Джумая през Възраждането, както и изграждането ѝ като паметник на християнското култово изкуство, в което намират отражение достиженията на Банската, Самоковската и Дебърската художествени школи в областта на иконописта, стенописта и дърворезбената пластика.
Експозицията се вглежда и върху създаването, вграждането и утвърждаването на Неврокопската Св. митрополия като част от Българската Екзархия.

Посетителите ще могат да видят духовните ръководители на епархията от създаването ѝ до днес, както и някои от храмовете на територията ѝ.
Изложбата представя още църковни реликви от фонда на музея. Важно място в експозицията заемат вещите, дарени на църквата "Въведение Богородично" от руска църковна делегация, идваща от Света гора през 1864 г. Сред най-ценните материали, показани в изложбата, са части от църковното одеяние на първия  Неврокопски митрополит Иларион. В изложбата може да се види още богослужебна книжнина от епохата на Възраждането. Представени са богата църковна утвар, черковни икони и такива от домашния християнски бит, както и документи от храмове в епархията.
Тържествен характер на откриването на изложбата придаде черковното песнопение на мъжкия църковен хор към храм "Въведение Богородично" с ръководител Валентин Георгиев. Гости на събитието бяха представители на църковното настоятелство към храма, както и свещенослужители от епархията. Сред светските лица бяха Любима Петрова – директор на Държавен архив-Благоевград, Илиян Юручки – секретар на читалище "Никола Вапцаров 1866" в Благоевград, арх.Коста Сандев и много други гости. Младежко оживление на събитието придадоха учениците от СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски" с ръководител Росица Чанева.
Директорът на Регионален исторически музей - Благоевград д-р Кирил Алексиев приветства присъстващите в залите, а д-р Елена Александрова, завеждащ отдел "Българските земи XV-началото на ХХ в.", направи официалното представяне на изложбата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)