Избрани Новини

Конкурсът "За хляба наш...” започна

Има поставена дарителска кутия за 11-годишната Микаела

ХХI Национален ученически конкурс „За хляба наш...” започна днес на площад „Народни будители” в Благоевград в присъствието на стотици деца, техните родители и граждани. По традиция хлябът бе благословен от Неврокопския митрополит Серафим и свещеници.
Събитието преминава под благотворителен знак, като в рамките на двата дни има поставена дарителска кутия в помощ на 11-годишната Микаела.
Тазгодишното издание бе открито от зам.кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова. „Искам да поздравя всички от името на кмета Атанас Камбитов. Когато нещо е на 21 години – няма какво да се каже освен едно огромно „Браво” за всички, които го организират. Така трябва да бъде с всичко – ако може нещо, което сме наследили, да го надградим, е добре. Ако не – поне да не го унищожаваме. Много се радвам, че този конкурс успя във времето да се докаже, все повече участници има от цяла България. Няма как да скрия задоволството си от всички учители в Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, които с много любов и сърце организират този конкурс. Благодаря на всички участници, че имат отношение към хляба. Сигурна съм, че за тях през тези два дни Благоевград ще стане любимо място и ще искат отново да се върнат тук. Възрастните хора казват „Когато един човек уважава хляба, ще уважава и всичко друго”. Благодаря, родители, че възпитавате и подкрепяте децата си в тази посока. Благодаря на всички още веднъж, че организираме този конкурс заедно и че ще го има дори и след нас”, заяви Христина Шопова.
Неврокопският митрополит Серафим поздрави Община Благоевград за прекрасната инициатива. „Това събитие е израз на нашите почит и преклонение към хляба – един от най-големите символи на живота, символ на Христовото тяло”, подчерта митрополитът.
Край сцената бяха подредени в изложба наградените изделия на участниците, като всеки можеше да опита от вкусните тестени изкушения.
Десетки талантливи деца се включиха в музикалната програма на сцената на площад „Народни будители”.
Ученическият конкурс продължава и утре от 10.00 часа, когато ще бъде награждаването на отличените участници. Програмата във втория ден ще започне с представяне на разработките на учениците във XXI-то издание на конкурса и защита на научните им дейности. Категориите, в които се състезават учениците, са „Обреди“, „Драматизации“ и „Млад дизайнер“ на тема „Жътва“. През двата дни ще се изявят над 1100 деца от цяла България, както и представители на три школи от Северна Македония.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)