Над 700 души ще танцуват в Гоце Делчев - blagoevgrad.utre.bg

Над 700 души ще танцуват в Гоце Делчев

20 април 2019, 11:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Гоце Делчев

    Събитието е днес и утре

Ще отбележат Международния ден на танца

Над 700 са участниците, които тази година се включват в двудневното отбелязване на Международния ден на танца в гр.Гоце Делчев.
Събитието се организира за 11-та поредна година от Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865”, а интересът към него е все по-голям както от страна на зрителите, така и на участниците.

Тази година в двудневната програма на 20 и 21 април ще се включат 20 състава от страната и чужбина. Местните състави са 4, а останалите са от София, Благоевград, Девин, Панагюрище, Сандански, района на Разлог, Петрич и други. Специалните участници са Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев, както и гостите от Черна гора, Гърция и Северна Македония.
Тази година събитието ще бъде в памет на Запрю Икономов, дългогодишен ръководител на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев /роден на 20.04.1929 г. и починал на 30.01.2015 г./ Той е човек с изключителни заслуги за съхраняване и разпространяване на българското фолклорно богатство и е почетен гражданин на Гоце Делчев.
Най-атрактивната част от двудневния празник е дефилето, в което ще се включат всички участници. То ще започне днес в 17:00 часа и в него могат да участват също така жители и гости на града, които трябва да бъдат облечени с народни носии. Веднага след това на площада пред Дома на културата ще започне и концертът на всички участващи групи и състави.
През втория ден в неделя, 21-ви април, ще има открит урок по разучаване на български хорả, който ще започне в 10:30 часа в градския парк, а вечерта – още един концерт на участниците в 18:00 часа отново в парка. Община Гоце Делчев е създала необходимата организация за нормалното протичане на празника, тъй като се очаква той да бъде посетен от много хора.
Всеки, който иска да бъде част от този празник на българщината и традиционните народни танци, е добре дошъл в Гоце Делчев за едно вълнуващо преживяване.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета