ВКС излезе с окончателни присъди по делото за Чората - blagoevgrad.utre.bg

ВКС излезе с окончателни присъди по делото за Чората

20 април 2019, 20:22 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    БНТ

По 7 години затвор получават и петимата полицаи

Върховният касационен съд излезе с окончателни присъди по делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. По 7 години затвор получават и петимата полицаи, обвинени, че са превишили правата си по време на акция "Респект". След 14 години съдебни битки присъдата изненада както осъдените, така и близките на починалия, информира БНТ.
На 10 ноември 2005 година Ангел Димитров-Чората е арестуван. По време на акцията, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, мъжът умира, а петимата полицаи: Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Грахофски, Иво Иванов и Борис Механджийски се превръщат в обвиняеми, като последователно са оправдавани и осъждани.
Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро на семейството на починалия. Заради решението главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото. За окончателната присъда Мирослав Писов - един от обвиняемите полицаи, разбира късно снощи от свои близки.

Мирослав Писов: "В един момент хората, които живеят на този адрес, дето съм живял в Благоевград, са си изкарали акъла, защото трима души нахълтват горе на етажа и казват: Трябва да бъде задържан. Те ми се обаждат и викат - полицията те търси, но до тоя момент на мене никой нито ми се е обаждал, нито ми е давал нещо като информация или документ."
След безсънна нощ мъжът решава сам да се предаде на властите.
Мирослав Писов: Ние отиваме да ни задържат и да ни въведат в изпълнение на политическото решение на Лозан Панов. Да е жив и здрав! Все едно да осъдиш 17 български професори, които са казвали в експертизите си, че смъртта на лицето няма връзка с действията на полицаите. Ма той съдебен лекар ли е Лозан Панов? Какъв е?Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета