Избрани Новини

Да спасим Земята от отпадъци!

Учениците в Кресна се включват в най-голямото световно движение за почистване

Точно в Деня на Земята - 22-ри април – учениците на град Кресна приемат предизвикателството на най-голямото световно движение за почистване  #Trashtag Challenge. Днес от 14.00 часа след училище децата ще почистят популярно, но и замърсено място в Кресна – парка и трибуните покрай Струма. Ще се включат ученици от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас.
С тази акция децата отправят ясно и категорично послание за намаляване на отпадъците, както и срещу тяхното изхвърляне на нерегламентирани места. Опазването на природата и на Земята е отговорност на всички.
Ето какво казва по въпроса и Цветелина Атанасова, ученичка от 9-ти клас в СУ „Св.Паисий Хилендарски“, предложила акцията. „Това е много добра идея за нашия град и нашето училище. Тази инициатива е важна и добра за целия свят. Отпадъците са опасни за околната среда и за нас и затова трябва да ги почистим. И най-важното е да не замърсяваме!“
В предизвикателството се включват да помагат Община Кресна,  ръководството и учителите на СУ „Св.Паисий Хилендарски“ - Кресна, читалище „Култура 1932“ - Кресна и доброволците на „Училище за природата“ - с.Влахи от България и Франция.
Освен почистването, покрай трибуните ще бъдат засадени и  фиданки явор, които един ден ще осигуряват приятна сянка на посетителите в района. Фиданките са предоставени от Сдружение „Инициатива за младежко развитие“ - Кресна.
„Училище за природата“ ще осигурят чували, ръкавици и домашно печени бисквитки за всички почистващи ентусиасти, Община Кресна ще извози чувалите и ще осигури инструментите за засаждане  на  дръвчетата.
На снимкaта са доброволците Жулиет и Роман от Франция, когато правят презентация за управлението на отпадъците. Точно тогава учениците от Кресна предлагат да се организира почистване.
Фондация „Училище за природа” е екологичен и социален проект, ориентирам към учениците и младите хора. То е инициатива с дългосрочен характер, свързана със създаване на посетителски демонстрационен център за приложно природозащитно образование. Целта му е да разпространява идеята и да мотивира младите хора да участват в дейности за опазване на околната среда. Мисията на Училището е да отваря врата на малки, големи и още по-големи деца за учене и преживявания в хармония с природата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)