Кметовете на Драма и Благоевград представиха съвместен проект - blagoevgrad.utre.bg

Кметовете на Драма и Благоевград представиха съвместен проект

22 април 2019, 15:46 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

  • Снимка:
    Община Благоевград

Ще се прилагат нови технологии за управление на водните ресурси в града

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметът на община Драма, Гърция, Кристолулос Мамсакос заедно разясниха дейностите по проект „LYSIS – Съвместни действия за разработването и прилагането на нови технологии за оптималното управление на водните ресурси в градската среда“.
Д-р Камбитов благодари на партньорите от Гърция и изрази увереност в доброто изпълнение на проекта. „Изключително ми е приятно, че сте наши гости, винаги сте добре дошли в Благоевград. Сигурен съм, че този съвместен проект е първата стъпка от едно успешно партньорство за в бъдеще. Да тръгнем със сума от близо 800 000 евро е показателно, дай Боже, да реализираме проекти за 80 млн.евро. Знам, че можем и сме го доказали. Зад тези цифри стои нашата работа и постигнатите резултати са в полза на нашите градове и жителите в тях“, каза д-р Камбитов.
Кметът на община Драма благодари и поздрави д-р Камбитов.  „Виждам един много организиран и много подреден град. Благодаря за превъзходното гостоприемство. Пожелавам му трети мандат, защото го заслужава. Смятам, че началото на това партньорство с този проект е началото на едно много силно партньорство, което ще продължи и нататък, защото и двете общини са доказали, че може да се справим“, каза кметът на Драма Кристолулос Мамсакос.
На встъпителната пресконференция присъстваха още заместник-кметът по европейски проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева,  директорът на отдел „Европроекти“ в община Драма Димитрис Карампацакис, Мариос Астерио – представител на община Павлос Мелас и екипът по проекта.
Проектът е финансиран с Договор за субсидия по Програмата  за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 – 2020 г. Водеща организация е Община Драма, Гърция, която изпълнява проекта в сътрудничество с Община Благоевград, Община Павлос Мелас, Гърция, Солунския университет „Аристотел“ (Факултет по химия), Гърция и НПО „Активни младежи“, България.
Главните цели на проекта са подобряване качеството на живот на гражданите и опазване на околната среда и по-конкретно да представи и да популяризира значението на новите интелигентни технологии в управлението на градските водни ресурси.
Дейностите, които Община Благоевград ще изпълнява по проекта, са  изграждане на 5 броя сонди и 5 броя съвременни поливни системи, намиращи се в ж.к.„Запад“, ж.к.„Струмско“ и в парк „Бачиново“, както и облагородяване на тяхното пространство.
Срокът на договора е 24 месеца, а общият размер на бюджета на проекта е 739 955,00 евро.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета