Избрани Новини

РЦ-София, ЮНЕСКО, партнира на "Фолклорна магия” - Банско

Събитието се провежда за втори пореден път

Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско. Организатор е националната фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ със съорганизатор Община Банско. Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще бъде член на журито, а в края на фестивалните дни ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията за представяне на автентични обичаи и традиции „На мегдана”.
„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни”, каза Ирена Тодорова. „В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство.”
Обичаите, занаятите, дори кухнята на дедите ни - всички те попадат във вниманието на РЦ-София, ЮНЕСКО, и ще намерят място на алеите в парка на Банско в средата на юли.
„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си - такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Приемаме решението на Регионален център-София, ЮНЕСКО, като висока оценка за усилията и постигнатите резултати”, коментира Георги Икономов, кмет на Банско. Събитието е част от богатата лятна фестивална програма на планинския курорт. 

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.
Тазгодишното издание на фестивала е под наслов „Да съхраним заедно българщината!" От тази година в него има и обособена възрастова група за най-малките – деца до 12 години. Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.
„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”.
Платформата за регистрация е отворена до 30 май 2019 г.
Мисия на Регионалния център:
•    Насърчаване на активното сътрудничеството в областта на нематериалното културно наследство на национално, регионално и международно ниво;
•    Иницииране и осъществяване на инициативи за опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство на страните от Югоизточна Европа, посредством обучения, споделяне на добри практики и др.
Националният фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ се провежда от 2018 г. на две сцени, разположени в градския парк в Банско. Събитието се организира от национална фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ, Община Банско с партньор Регионален център София, ЮНЕСКО.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)