Избрани Новини

Открит урок по медийна грамотност изнесоха пред кресненски деца

Учениците споделиха впечатленията си от досега с фалшиви новини

Eкип на Европейския медиен център изнесе открит урок по медийна грамотност в СУ „Паисий Хилендарски“ в Кресна. Инициативата е част от проекта „Мисля, следователно съм“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ в България.
Пред ученици от горните класове Люба Ризова, директор на „Новини и актуални предавания“ на bTV от създаването на телевизията през 2000 г. до 2014 г., обясни колко е важно да мислят критично и да не приемат наготово всичко, което четат в медиите и социалните мрежи, а да анализират и проверяват достоверността на прочетеното. „В този бульон от информация, в който всички плуваме днес, има много токсини и е добре да се научим да се предпазваме, ако не искаме да се възползват от незнанието ни.“
Репортерът от „Господари на ефира“ Борис Ваклинов сподели интересни истории за политици, публикували невярна информация с определена цел,  заради което са получили статуетка „Златен скункс“, като например фалшивата новина, че водата в язовир „Искър“ е отровена, което по-късно бе опровергано.
По време на открития урок младежите споделиха различни впечатления от досега си с фалшиви новини. Някои от тях разказаха, че когато видят шокиращи или бомбастични заглавия, не ги четат, защото се дразнят от тях
Представители на американското посолство подариха на всеки от младежите, присъствали на открития урок, книгите „Кратка история на Америка“ и Речник на американските идиоми.

Проектът „Мисля, значи съм“ включва провеждането на общо осем открити занятия за учениците от последните класове на гимназии в София, Ихтиман, Симитли, Перник и Кресна.
Проектът има за цел да насърчава критичното мислене в потреблението на информация на младежи на възраст между 17 и 19 години. Обученията по медийна грамотност се провеждат от водещи имена от света на журналистиката като Люба Ризова, Генка Шикерова, Емилия Милчева и Николай Чавдаров.
Инициативата предвижда онлайн курс в три модула, представляващи правила и съвети, подкрепящи развитието на критично мислене, техники за разбиране на значението на информацията, която младите хора консумират, произвеждат или споделят. Всеки модул включва кратко въведение, видео лекция от един от посланиците, практическа част и тест. Онлайн съдържанието предоставя текстове и видеа, които да помогнат на младите хора да си изградят самостоятелно, независимо и критично мислене, като, „навигирайки“ в интернет, социалните мрежи и дори т. нар. традиционни медии, да не позволяват да стават лесни жертви на манипулации, лъжи и вредни внушения. B платформата „Мисля, значи съм“/„I think, therefore I am“ са използвани  коментарни материали по темите: фалшиви новини, медийна грамотност и критично мислене от различни български и чужди източници и автори.
Репортажите от откритите уроци могат да бъдат видени на сайта на ЕМЦ: euromediacentre.com, и във Facebook: https://www.facebook.com/EuropeanMediaCenter/



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)