РУ - Петрич е първенец по разкриваемост на престъпления - blagoevgrad.utre.bg

РУ - Петрич е първенец по разкриваемост на престъпления

24 април 2019, 19:33 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    МВР

    Намаляват ало измамите

Основен приоритет на ОДМВР-Благоевград е битовата престъпност

ОДМВР-Благоевград даде пресконференция, свързана с дейността на дирекцията. Основна тема бе криминогенната обстановка на територията на област Благоевград и постигнатите резултати, а също и предприетите охранителните мерки през предстоящите Великденски празници. 

От директора старши комисар Николай Хаджиев бе предоставена статистика, според която регистрираните престъпления от началото на 2019 г. до края на месец март са 798 броя, като за същия период на 2018 година те са 943 броя. Спрямо постигнатите резултати в тази насока по процент разкриваемост се оформя следната класация на районните управления, обслужващи областта, а именно: на първо място РУ-Петрич, на второ – РУ-Банско, на трето – 01 РУ-Благоевград, на четвърто – 02 РУ-Благоевград, на пето – РУ-Сандански, на шесто – РУ-Разлог и на седмо –РУ-Гоце Делчев.  

За месец март 2019 г. регистрираните престъпления са 268 броя. В сравнение за същия период през 2018 г. техния брой е 304. За периода: регистрираните престъпления по криминална линия са 216 броя, по икономическа линия – 26 броя, против личността -24 броя,  против собствеността са 87 броя, кражби – 70 броя, джебчийски кражби – 1 брой, грабежи – 2 броя, един от които е разкрит, взломни кражби – 13 броя, кражби от магазини и офиси – 13 броя, посегателства спрямо МПС – 8 броя, престъпления свързани с наркотици – 19 броя, умишлени убийства – 2 броя, като и двата случая са разкрити.

Старши комисар Хаджиев съобщи, че основен приоритет на ОДМВР-Благоевград е битовата престъпност, като от началото на годината има тенденция за намаляване на регистрираните престъпления по тази линия и особено на телефонните измами. Той подчерта също, че през месец март в голяма част от училищата в региона с учениците са проведени разяснителни и обучителни мероприятия на теми, свързани с наркотиците и последствията от тях.

Във връзка с предстоящите Великденски празници старши комисар Хаджиев оповести, че от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и груби нарушения на обществения ред. Полицейското присъствие в малките населени места ще бъде засилено, като съвместните специализирани полицейски операции със служители на жандармерията продължават. Провеждат се срещи с кметовете и кметските наместници, а също и с хората в малките населени места, като се дават указания как да се реагира при поява на съмнителни лица. Планирани са засилени дежурства и мерки, целящи недопускане на инциденти, свързани с нарушаване на обществения ред на местата и в обектите, където ще има съсредоточаване на множество хора. Създадена е организация за полицейска охрана на храмовете по време на църковните служби, свързани с християнския празник Великден. Съвместно със служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението" се извършват проверки, като особено внимание се обръща на създадената организация за пожарна безопасност, осигуряването на условия за успешна евакуация, изправността на електрическите и отоплителни инсталации и съоръжения, изправността и наличието на уредите и съоръженията за първоначално пожарогасене, осигурените условия за успешно пожарогасене. Извършват се инструктажи по пожарна безопасност на длъжностните лица в храмовете, като се акцентира върху ограничаването на предпоставките за възникване на пожари в църковните храмове, както и на първоначалните действия при пожар и евакуацията на посетителите.

Старши комисар Хаджиев призова хората, които плануват да пътуват през празничните дни, да бъдат толерантни на пътя и да спазват стриктно ЗДвП. Той подчерта също, че полицейското присъствие по пътищата ще бъде засилено, като ще се активизира контролът по спазване на скоростния режим  и ползването на обезопасителни колани и детски столчета в автомобилите, както и обезопасителни каски за мотоциклетистите.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета