Избрани Новини

Хиляди туристи от страната и чужбина предпочитат Разлог за Великден

Богата празнична програма предлага общината

Уникалните кукери на Елешница, Годлевският Великден, богати концертни програми в Разлог и общината, най-голямото голф игрище на Балканите, най-добрата хижа на България, новата и модерна СПА дестинация - село Баня, конните бази, семейните уютни хотели, красивите църкви, спиращи дъха гледки, запомнящо се гостоприемство са предпоставки за незабравими празнични изживявания и за туристите, и за местните жители на община Разлог.

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА:

27 АПРИЛ /СЪБОТА/, 10.00 ч.
ШАМПИОНАТ ЗА ТЕЖКОВОЗНИ КОНЕ
Събитието е част от шампионата за тежковозни коне в България и в него ще вземат участие коне от цялата страна. Домакин е тренировъчната база на Сдружение ДВАЛ в Разлог. Конете ще бъдат разпределени в четири категории според собственото им тегло: до 500 кг; до 600 кг; до 700 кг и до 800 кг. Организатори на мероприятието са Община Разлог и Сдружение ДВАЛ.

(28 АПРИЛ – НЕДЕЛЯ)
НАД 500 КУКЕРИ ОГЛАСЯТ ЕЛЕШНИЦА НАВРЪХ ВЕЛИКДЕН

Елешница пробужда природата със звънци и хлопки, гони злото със страшните маски, но и с невероятен карнавал – със скечове, усмивки и много настроение. Площадът на Великден в Елешница се преобразява. С цветните, пъстри носии на млади и стари.
Със страшния танц на кукерските групи. Със свирните и тъпаните на оркестрите. С огромното, на два- три ката хоро...На което се хващат всички. Заредени с усмивка. С благостта на хората на Елешница.
Със светлината на Великия ден на Възкресението.

Празнична програма - Елешница:
26.04.2019 г .от 16.00 часа - Прожекция на детски анимационен филм в големия салон на НЧ „Западнородопски лъч-1906“
27.04.2019 г. от 18.30 часа - Фолклорен концерт "Пролетна магия" в големия салон на НЧ „Западнородопски лъч-1906“
28.04.2019 г. от 11.00 часа - Кукерски карнавал на площада в селото
28.04.2019 г. от 18.00 часа - Празничен концерт с участието на Мариана Манолева

( 28 АПРИЛ - НЕДЕЛЯ)
ТРИЕТАЖНО ХОРО ЗДРАВЧЕ-ВЕНЧЕ НА ВЕЛИКДЕН В СЕЛО БАНЯ

За Великден, за светлия християнски празник, читалището и жителите на село Баня възраждат отколешния ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИК – с прочутото триетажно хоро „здравче – венче“, с багрите на националните носии, с хорото – усмихнато и приятелско.
На 28 април младите хора на село Баня ще направят триетажното хоро „здравче-венче“, а площадът ще поеме своите гости в цветна премяна – на хоро.
За да е светъл празникът.
И благословен.

(29 АПРИЛ - ПОНЕДЕЛНИК)
ГОДЛЕВСКИЯТ ВЕЛИКДЕН: ТЪРЖЕСТВЕНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ, КУРБАН ЗА ЗДРАВЕ, РИТУАЛИ, ТРАДИЦИИ, КОНЦЕРТ И ОГРОМНО ХОРО НА ПЛОЩАДА

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия. Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично”, след което ще последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционни конни състезания.
На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет.
Програма по часове: Тържествена света литургия в църква „Успение Богородично“ ще бъде отслужена в 9 часа. В 12.00 ч. за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан, а от 19.00 ч. на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави: Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“, оркестър „Бохеми“със специалното участие на Ирина Паскалева и георги Жбантов.

(29 АПРИЛ - ПОНЕДЕЛНИК)
ДА ОЦВЕТИМ С УСМИВКА ВЕЛИКИЯ ПОНЕДЕЛНИК В РАЗЛОГ

Избралите да споделят празника на площада в Разлог ще могат да зарадват сетивата си с направата на красиви великденски декорации, техники за боядисване на яйца и приготвяне на обредни хлябове. Участие в празника ще вземат самодейци от община Разлог, местни таланти и фирми в областта на украсата и декорирането.

За децата организаторите са подготвили игри: Игра на издирвачи или „Открий яйцето“; В кухнята на баба – Боядисвачница на яйца и сладко хапване на козунак; Малки художници правят големи великденски яйца;
ЩЕ СЕ УКРАСИ понеделникът с песни и танци от Разложкия край и като на празник ще се направи голямо Великденско хоро!

Светли великденски празници, жители и гости на Община Разлог! Да помага  Великден! - пожелава Красимир Герчев, кмет на община Разлог.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)