Избрани Новини

Децата на Белица боядисаха 200 яйца

Боядисаните яйца ще бъдат подарени на дошлите на Великденския концерт

В Седмицата на детската книга и изкуствата за деца децата на Белица боядисаха 200 яйца на Велики четвъртък.

Велики четвъртък крие много символика. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Тази традиция беше пресъздадена вчера в центъра на Белица.
В импровизираната работилница на открито 80 деца от началния курс на СУ „Св. св.Кирил и Методий“ с директор на училището Елена Андреева се включиха в боядисването на великденските яйца. Бабите Величка Чонкова, Цветанка Андреева, Йордана Георгиева и класните ръководители в началния курс на училището Валя Чонкова, Марияна Лардева, Радка Мадолева, Мая Джембазка и Гергана Банкова запознаха учениците с техниката на боядисване и материалите, които се ползват при боядисване на яйцата. За произхода и символиката на празника, традициите и ритуалите разказаха пред всички ученичките от неделното училище при църквата „Свети Великомъченик Георги“ Наталия Клементиева, Лилия Колева, Роза Кошова, Мария Чипева, Вени Калоянова и Петя Мраценкова.
Боядисаните с умение и фантазия великденски яйца ще бъдат подарени на гражданите и гостите на Белица по време на Великденския концерт, организиран от Община Белица и читалище „Георги Тодоров 1885“ на 28 април от 11.00 ч. в центъра на града.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)