Избрани Новини

Паднаха тухли от джамията "Фатих Мехмед" в Кюстендил

Тя не е действаща и е архитектурно-строителен паметник на културата

Силен вятър стана причина за временно преустановяване на движението по главната улица в Кюстендил "Цар Освободител" този следобед, предаде БНР. Причина за спиране на движението на автомобили станали паднали тухли и парчета строителни материали от джамията "Фатих Мехмед", каза говорителят на полицията Катя Табачка. Няма пострадали при инцидента. Движението вече е възстановено, но ще бъде поставена предпазна лента, за да ограничи преминаването на пешеходци под джамията, допълниха от полицията. 

Джамията "Фатих Мехмед" е построена от Хараджи Кара Мехмед бин Али, един от известните строители на обществени сгради в Кюстендил. Предполага се, че е построена към средата на XV в. Тя не е действаща и е архитектурно-строителен паметник на културата с категория "национално значение". Джамията обаче се нуждае от ремонт.

Има няколко постъпили сигнали за паднали клони на дървета по пътищата в Кюстендилско, но се работи своевременно и те се отстраняват, каза Ивайло Чалъков - експерт към общинския отдел "Отбранителна и мобилизационна обстановка". От синоптичната станция в Кюстендил казаха, че силата на измерения вятър е 17 метра в секунда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов