Избрани Новини

Днес е Светли понеделник

Светлата седмица е време, в което Възкресението на Иисус Христос донася просветление и надежда за вечен живот

С втория ден от Великден започва Светлата седмица.

Днес е Светли понеделник. Седмицата, в която се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, с който приключва празничния цикъл за Възкресение и започват броенето на неделите след Великден. Народът нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от 12-те апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св.Богородица, св.архидякон Стефан и св.Андрей, в Светли четвъртък - св.ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св.ап. Петър, а в Светла събота - св.Йоан Кръстител.
Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов