Годлево празнува на Светли понеделник - blagoevgrad.utre.bg

Годлево празнува на Светли понеделник

29 април 2019, 09:54 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    bg.wikipedia.org

    Ще има курбан за здраве

Тържеството продължава през целия ден

По стародавна традиция село Годлево отбелязва празника си на втория ден от Великден. Тържеството продължава през целия ден и се отбелязва с много и различни мероприятия.

Тържествена света литургия ще се отслужи в храм „Успение Богородично”, след което ще последва ритуалът по накичване на конете с китки здравец и цветя. Вековна традиция е и посещението на местността „Света Богородица“, където се прави курбан за здраве. В параклиса, носещ името на местността, свещеник отслужва литургия, след което всички се отправят към местността „Свети Илия“, където се бере имел за здраве. Там се правят и традиционни конни състезания.
На празничната трапезата във всеки дом задължително има козунак, боядисани яйца, печено месо и варена пшеница. След като се съберат всички около трапезата, най-възрастният член на семейството чете молитва за здраве и берекет.
Програма по часове:

Тържествена света литургия в църква „Успение Богородично“ ще бъде отслужена в 9 часа.

В 12.00 ч. за здраве на жителите на селото ще бъде направен курбан, а от 19.00 ч. на площада жителите и гостите на населеното място ще могат да чуят любими фолклорни изпълнители и състави: Мъжка фолклорна група „Годлевски Великден“, оркестър „Бохеми“със специалното участие на Ирина Паскалева и Георги Жбантов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета