От днес църквата в Добърско е отворена за миряните - blagoevgrad.utre.bg

От днес църквата в Добърско е отворена за миряните

03 май 2019, 09:20 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Разлог

"Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година

Поради процедура за предаване на собствеността, църквата в Добърско временно беше затворена.
В началото на годината храмът „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в село Добърско стана собственост на Българската православна църква. След 10 години съдебни дела Върховният касационен съд се произнесе - владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.
Статутът на музей-филиал на Националния исторически музей на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в Добърско не позволяваха никаква намеса на община Разлог в нейното управление, а така също и във финансовата й политика.
Църквата в Добърско вече е собственост на Българската православна църква.
Отец Янко призовава туристите и миряните към спокойствие и уверява, че църквата ще бъде отворена днес.
Процедурата по предаване на собствеността от държавна собственост /на Националния исторически музей/ на Българската православна църква е отговорна задача.
„Възстанови се правда, църквата е част от Българската православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас“, сподели отец Янко.
„Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година, разположена в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Тя е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите и днес е обичан и много посещаван паметник на културата. От днес – действащ православен храм.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета