Избрани Новини

Фестивал разкрива тайнството на старите занаяти в Благоевград

"Занаят фест“ ще се проведе на площад "Македония“ от 4 до 6 май

За втора поредна година Благоевград е домакин на „Занаят фест“. В рамките на три дни жители и гости на областния център ще могат да се запознаят в детайли с българските традиции, бит и култура.
„Занаят фест“ ще се проведе на площад „Македония“ от 4 до 6 май / събота-понеделник/.
Инициативата има за цел да провокира интереса на деца и хора от различни възрасти към българските занаяти, традиции и култура, както и тяхното съхраняване.
В рамките на фестивала ще бъдат представени занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори.  и др.
В програмата са включени и фермерски игри. Те ще се водят от участници от познатото телевизионно предаване  „Фермата“. Участниците ще имат възможност да усвоят умения като стреляне с прашка, коване на пирони, стрелба с лък, ”зеле и бъчва”, мерки, ходене на кокили, дърпане на въже и др.
По време на фестивала в Благоевград ще гостува и „Пътуващо читалище“. То представлява 50-местен автобус, преобразен в място, което разкрива моменти от миналото и историята на нашите предци. Ще бъде представена и изложбата „Български бит”, която ще „разходи“ публиката из всички етнографски области. Организаторите са подготвили и играта „Познавам ли моята България?”, която цели да провокира интереса на децата към културно-историческото наследство и природните забележителности на България.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов