Избрани Новини

Нестандартно шествие поставя началото на "Балкански игри“

Паралелно с "Балкански игри“ ще се проведе и "Занаят фест“

С нестандартно шествие ще започнат и двата дни на фестивала „Балкански игри“ в Благоевград. Първия ден, 4 май, децата от Центъра за личностно и творческо развитие в Благоевград ще преминат през централната градска част с платформа в битов стил. Шествието ще стартира от сградата на Съдебната палата в 10.30 часа и ще стигна до площад „Македония“, където ще се проведе и фестивалът, популяризиращ българската и гръцката култура.

Вторият ден на „Балкански игри“, отново от 10.30 часа, ще тръгне шествие с платформа по същия маршрут. Този път в него ще вземат участие кукери от Благоевград.
„Балкански игри“ цели да популяризира уникалното културно-историческо наследство от  автентичния фолклор на двете от страни чрез танци, песни, интерпретации на обичаи, приготвяне на традиционни ястия, фолклорни игри, дефилета на народни носии и музикални инструменти.
Във фестивала участие ще вземат както професионални, така и непрофесионални групи и кръжоци, сдружения, които работят и представят културното, историческо и  археологическо богатство и ценности в България и Гърция.
Паралелно с „Балкански игри“, на площад „Македония“ ще се проведе и „Занаят фест“. Той ще продължи от 4 до 6 май.  
В рамките на фестивала ще бъдат представени занаяти като звънчарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство, пчеларство, накити, изработка на български народни инструменти, демонстрация на точене на кори.  и др.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)