Избрани Новини

Бачево "топи китки" за Гергьовден

Днес от 17 часа на площада момичета ще изпълнят ритуала

Днес от 17 часа на площада в Бачево момичета, със съдействието на кметството и читалището, ще изпълнят ритуала "Топене на китки".

Автентичният ритуал по топене на китки все още се пази в Бачево. Ежегодно на Гергьовден се пресъздава традицията „Топене на китки“. Празникът се смята за важен и почитан в селото, а самият той започва ден преди Гергьовден - на 5 май.

Младите момичета, пременени в традиционни носии, тайно от ергените си приготвят хубави китки.
С песента "Росен дъжд зароси" ги топят в глинен съд с вода, като всяко момиче си намисля желание, а на сутринта се раздават китките с пожелание то да се сбъдне.

Те оставят своите китки в керамичен кюп, който трябва да пренощува под трендафилов храст. Всяка китка е белязана по различен начин, за да може всяка мома да познае своята на другия ден. С червен конец девойката е завързала някакъв предмет: синджирче, пръстен, гривна, обица, мънисто.

Донасят два кюпа, в които наливат вода. Препасват двата кюпа с един ален пояс. Препасаните кюпове символизират бъдещите брачни двойки. След като се натопят китките, престояват цяла нощ под трендафил.

На самия Гергьовден по обяд, след литургията в църквата, момите изваждат кюпа изпод трендафила, оформят хоро около него и пеят характерни песни. След това малко момиченце изважда китките една по една, а млада булка ги нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)