Избрани Новини

Нашите рецепти за вкусен Гергьовден

Вижте предложение за празничната трапеза

Гергьовден се празнува на 6 май, в чест на Свети Георги Победоносец. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината. Повсеместно разпространен из цялата българска територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. Празничната трапеза обикновено е общоселска - извън селището някъде на зеленина. След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.

Вижте нашите предложения за празничната трапеза за Гергьовден:

БОГАТА ЗЕЛЕНА САЛАТА

Необходими продукти:

4-5 връзки маруля

2 краставици

2-3 домата

2 връзки репички

1 връзка зелен лук

1 връзка пресен чесън

зехтин, оцет балсамико, сол, черен пипер

2 лимона, разрязани на четвъртинки 

за гарниране:

плочка сирене, полято със зехтин и червен пипер

3-4 твърдо сварени яйца, разрязани на четвъртинки

Приготвяне на богата зелена салата:

Всички зеленчуци се измиват добре. Марулята се нарязва на ивици или се накъсва. Краставицата се обелва и нарязва на шайби, доматите на резени. Репичките се нарязват на тънки шайби. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Всичко се смесва и се подправя на вкус с изброените подправки. Гарнира се с плочки сирене и твърдо сварени яйца.

ПЪЛНЕНО АГНЕ ПО РОДОПСКИ

Необходими продукти:

1 агне с дреболиите

агнешко було

черен и червен пипер

500 г гъби

пресен лук

магданоз

джоджен

2 връзки лапад

шафран

1/2 ч ориз

1 и 1/4 чаша краве масло

Приготвяне на пълнено агне по родопски:

За печене най-подходящо е тлъсто младо агне с тегло около 4-5 кг. Посолете отвътре и отвън добре измитото агне, след което го натрийте отвътре със счукан черен пипер, а отвън - с червен пипер. Измийте белия и черния дроб, сърцето, стомаха, далака и момицата и ги сварете в малко вода. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на дребно. Сгорещете 1/2 чаша масло и прибавете към него 2 ситно нарязани връзки пресен лук, 1 1/2 чаша ориз, гъбите, нарязаните дреболии, 1 ситно нарязана връзка магданоз, 1 ситно нарязана връзка джоджен, шафран и сол на вкус. Налейте малко от бульона, в който са врели дреболиите, и оставете сместа да ври, докато набъбне оризът. Напълнете агнето със сместа и го зашийте. Поставете го на тава върху кръстосани пръчици. Намажете го с 3/4 чаша прясно масло. Отгоре се завива с булото и се покрива с листата лапад. Сипва се около половин педя вода. Тавата с агнето се покрива с алуминиево фолио и се пече 4-5 часа - най-добре на пещ.

ПАНЕТОНЕ

Необходими продукти:

400 гр. бяло брашно

100 – 150 гр. бяло брашно за доизмесването

15 гр. прясна мая

150 гр. краве масло

120 мл. прясно мляко

2 яйца

2 жълтъка

6 с. л. захар

1/2 ч. л. сол

100 гр. светли стафиди

100 гр. сушени ягоди

50 гр. червени боровинки

100 гр. микс орехи и бадеми

ситно нарязани

2 с. л. масло, за намазняване

За соса:

150 гр. заквасена сметана

100 гр. бял шоколад

50 гр. ягодов конфитюр

200 гр. пресни ягоди

Приготвяне на Панетоне :

1. Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Добавя се солта. В половината от затопленото мляко се прибавя маята, разтваря се и се изсипва в кладенчето. Добавят се яйцата и другата половина от млякото.

2. От сместа се замесва гъста каша, която се оставя да втаса около 30 мин.

3. Добавят се жълтъците размесени със захарта, а след тях и маслото и се омесва тесто. Доизмесва се върху набрашнен плод, до гладка и нелепкава текстура.

4. Тестото се оставя в дълбока намазнена купа, покрива се в фолио и се оставя на топло да втаса 2 часа или докато удвои обема си.

5. Изважда се върху плот, добавят се ядките сушените плодове и се меси около 5 мин.

6. 20 – 24 см форма за печене се покрива с хартия, намазнява се. Около нея се прави борд, който да излиза поне 7 см от формата. Тестото се слага в така приготвената форма и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.

7. Преди печене се прорязва на кръст и се намазва с масло. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 мин, след това температурата се намалява (180), отново се намазва с масло и се пече още 25 мин.

8. Оставя се да изстине във формата, а след това и върху решетка.

9. Соса се приготвя като шоколада се смеси със сметаната и се загрее до като шоколада се стопи. Със стопеният сос се полива изстиналият хляб.

10. Конфитюрът се загрява и претрива. Слага се във фунийка и се щприцова върху белият сос.

11. Отгоре се подреждат нарязани на половинки ягоди.

Да ви е сладко!

Рецепти: lubimirecepti.com



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)