Избрани Новини

Якоруда посреща малкото влакче за празника си

Теснолинейката отново тръгна на път на Гергьовден

Българите във всички краища на света ще отбележат големия празник Гергьовден. Има обаче едно благословено кътче българска земя между Родопа и Рила, край красивата Места, където освен Гергьовден, местните хора честват и своя личен градски празник с големи тържества по стара традиция. Това е Якоруда.
Якоруда е специално място и приятелите от "Родопската теснолинейка" се стремят да го показват на всички, като организират пътувания дотам през цялата година. В Якоруда живеят много и различни хора, приятели на теснолинейката. Ако Велинград, Банско и Добринище имат своята туристическа слава, то Якоруда не е по-малко богата, но има нужда от подкрепа. Пламенно те пазят традициите си и ги предават на младите поколения. Гостоприемни, добродушни, будни и граждански активни са якорудчаните – тези хора, които с трепет очакват да пристигнат туристите с Малкото влакче всеки път.
За четвърти пореден път се организира традиционното празнично пътуване с теснолинейката до Якоруда по случай Гергьовден и празника на града. Тръгването бе от гара Септември (на линията София-Пловдив) в 08:46 ч. и се  пристига малко преди 12 на обяд, след което се отправят към Джерджевденските ливади, където якорудчани честват 6-ти май. Разположени са на 15 мин. от гарата. Сред полите на Рила, на двата бряга на малката река Якорущица, където в миналото била Якоруда, местните родове се събират край параклиса „Св.Георги”, построен върху основите на един от най-старите християнски храмове по нашите земи. Черквата дава курбан за здраве на всички присъстващи, местните си правят шатри, а за гостите от влакчето има място на ливадите да постелете одеяло и да се наслаждавате на красивата природа. В случай, че вали, никой няма да остане под дъжда, освен ако сам не го иска, защото местните винаги пазят допълнителни места под сушината си. Освен това, съвсем скоро врати отваря новият ресторант „Якорущица“, разположен на ливадите край черквата и реката. Който иска топла храна, може да седне и на панорамната тераса на ресторанта, както и в помещението в случай, че е хладно. На ливадите ще има музика - любими български народни песни, за да заиграят заедно голямо хор. Ако все пак предпочитат почивка тип „пикник“, взимате си нещо за хапване, одеяло и добро настроение и нека заедно да напълним теснолинейката за пореден път, за да заявим подкрепата си за нея и да си подарим един незабравим ден сред планината!

Влакът за връщане е в 15:50 ч. и пристига в Септември в 19:21 ч. И сутринта, и вечерта от гарите София, Пазарджик и Пловдив има удобни влакове до/от Септември за връзка с влак „Родопи” по теснолинейката.
Във връзка с мероприятието партньорите от държавния железопътен превозвач БДЖ осигуриха  допълнителни вагони за 6-ти май.
Основната програма за честването на Гергьовден започна в Якоруда още снощи с голям фолклорен концерт на градския площад и с ритуала „Топене на белези”, възроден отпреди 4 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов