Изложба разказва за Димитър Димов и любовта му към Испания - blagoevgrad.utre.bg

Изложба разказва за Димитър Димов и любовта му към Испания

09 май 2019, 13:30 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    ИМ Дупница

    Откриването е от 17.00 ч.

В Дупница представят изложбата "Испания - мечта и вдъхновение"

Днес от 17.00 ч. в Историческия музей - Дупница ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей „Испания - мечта и вдъхновение“, която се експонира по повод 110-годишнината от рождението на Димитър Димов. Документалните пана чрез архивни материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ представят различните аспекти от връзката на писателя с Испания: детската му мечта, научната специализация в Мадрид, срещата с испанската история и култура и отраженията в неговото творчество по-късно.
Димитър Димов, един от най-значимите писатели на модерната българска литература, през целия си живот е страстен почитател на Испания. Интересът към тази страна датира от ученическите му години – като любопитно четиво, преминава през изучаването на езика, запознаване с историята и културата и достига своята връхна точка при истинската среща с Испания.
През 1943 г. като асистент по ветеринарна медицина в Софийския университет Димитър Димов е изпратен на едногодишна специализация в института „Рамон и Кахал“ в Мадрид. Връщайки се в България, под въздействие на преките си впечатления Димитър Димов създава може би най-хубавия си и безспорно емблематичен за творчеството му роман „Осъдени души“, който носи на своя автор пълно литературно признание. Испания вдъхновява писателя и за най-зрелия му разказ – „Задушна нощ в Севиля“, най-популярната му драма – „Почивка в Арко Ирис“ и три пътеписа, в които намираме картини, нарисувани от изящен художник на словото и с размислите на философ.
На откриването на изложбата посетителите ще имат възможност да видят и филма „Триптих за Димитър Димов“ (2006 г.) – първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димов, проследен в три направления – човека, учения и писателя. Разказът е илюстриран с архивни материали от богатия фонд на музея и оживен от спомените на най-близките му хора. Продуцент на филма е БНТ, а в творческия екип влизат режисьорът Валентина Фиданова-Коларова, Златимир Коларов и Анна Свиткова като сценаристи, операторът Мартин Димитров и художникът Здравко Маринов. Музикалното оформление е на Мариана Вълканова, а ролята на Димитър Димов изпълнява актьорът Александър Жеков.
Изложбата, която ще гостува в Исторически музей - Дупница до края на юни, ще бъде представена от д-р Милена Катошева, гл.уредник на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета