Училищният празник на НУ "Паисий Хилендарски" се превърна в празник за Банско - blagoevgrad.utre.bg

Училищният празник на НУ "Паисий Хилендарски" се превърна в празник за Банско

09 май 2019, 12:11 | blagoevgradutre
 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

 • Снимка:
  Община Банско

120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището

Преди 90 години в Банско започва градежът на началното училище "Свети Паисий Хилендарски". Двайсет и осем години по-късно забележителната сграда, построена по френски проект, отваря вратата си за своите питомници. Този исторически факт бе отбелязан от училището с вълнуващ спектакъл в читалището в Банско, наречен символично от своите създатели - Силвия Терзиева, Райна Асева, Марин Бърдарев и Георги Кавръков, "Вратата", като символ на непресъхващата жажда за знание на местните хора. Спектакълът, който бе предхождан от филмов разказ за историята на училището, потопи зрителите в прекрасния свят на децата и пресъздаде приемствеността в професията на учителя. На финала, пред развълнуваната до сълзи публика, 120 деца изпяха от сцената за първи път химна на училището по текст на Мария Маламова и музика Марин Бърдарев. Директорът на училището Евгения Тренчева благодари на Общината и лично на кмета Икономов, който бе сред зрителите, за подкрепата през годините и за подаръка по повод годишнината - мултифункционална копирна машина с цветен скенер. Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов също уважи честването, както и представител на Министерството на образованието и науката. Бе прочетен поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев и обявени много други. Специални благодарности получиха спомоществователите на празника, училищното настоятелство, училищния съвет и всички родители, участвали в подготовката на спектакъла. Евгения Тренчева обяви и главния герой в събитието, талантливите ученици, които повече от час се раздаваха на сцената под непрестанните аплодисменти на зрителите.
Вечерният спектакъл бе предхождан от редица прояви през деня - поднасяне на цветя, спортно междучасие на стадиона и изложба във фоайето на читалището.
Начално училище "Свети Паисий Хилендарски" в Банско ще продължи да пише с успехите си историята на образователното дело в града, стъпило на здравите темели на създателите си и славейки името на своя патрон - великият банскалия Свети Паисий.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета