Избрани Новини

Благоевград почете 74 години от победата над фашизма и Деня на Европа

Датата 9 май се приема като "второто раждане“ на Европа

Заместник-кметът по строителство и сигурност инж.Емилия Тунева на Община Благоевград почете 74 години от победата над фашизма с ритуал по полагане на цветя. Пред паметната плоча на загиналите за обединението и независимостта на България незнайни войни сведоха глава още зам.областният управител Иван Стоянов, общественият посредник на община Благоевград доц. д-р Валентин Василев, представители на политически партии и културни институции, общественици и граждани.
Над площад „Георги Измирлиев“ прозвучаха  химнът на Република България и химнът на Европа, изпълнени от Биг Бенд - Благоевград. Единадесетокласникът Васил Тулевски от ЕГ„Акад.Людмил Стоянов“ и Яна Янакиева от отдел „Култура“ припомниха исторически факти от периода.
Преди 73 години на 9 май официално е обявен краят на Втората световна война. Отбелязва се като Ден на Победата на руския и останалите съветски народи над нацистка Германия във Втората световна война 1939-1945 г. (за руснаците - Великата отечествена 1941-1945 г.), в съюз с Великобритания и САЩ. Втората световна война отнема живота на над 50 милиона души, затова датата 9 май се приема като „второто раждане“ на Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов