Избрани Новини

Благоевград работи по проект "Патронажната грижа за възрастни хора и лица с увреждания”

Областният център е сред първите общини с подобен одобрен проект

Община Благоевргад е сред първенците с нови одобрени проекти за патронажната грижа за възрастни хора и лица с увреждания.
Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ бе подписан днес в сградата на Министерство на труда и социалната политика. Общият рзмер на проекта е в размер на близо 400 хиляди лева и е в изпълнение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.
С изпълнението на проекта ще бъдат създадени иновативни за общината мобилни форми на социални услуги, които се фокусират върху предоставяне на грижа и подкрепа за хора в напреднала възраст. Здравно-социални услуги ще се предоставят и за лица с увреждания.
В община Благоевград, социално-здравни услуги ще получат стотици лица от двете целеви групи за период от 12 месеца.  Допустимите целеви групи са лица в напреднала възраст над 65 години с ограничения или с невъзможност за самообслужване, както и лица с увреждания и техните семейства.
Освен почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги лицата с увреждания и възрастните хора, включени като потребители в проекта, ще получават и психологическа подкрепа и консултиране.
Срокът за изпълнение на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Багоевград” е 17 месеца. Първите 5 месеца от започване на проектните дейности са за подготовка, която включва сформиране на екип, закупуване на моторно превозно средство, подбор на персонал и потребители и провеждане на обучение. Това е пореден проект, спечелен от община Благоевград благодарение на отлично водената социална политика от кмета д-р Атанас Камбитов.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)