Избрани Новини

Днес на "Тара-ра-бумбия": "Страстите Илиеви“

"Сфумато" представя "Нова библия" по Радичков

Днес на "Тара-ра-бумбия": „Страстите Илиеви“ и "Нова библия":

"Страстите Илиеви" е моноспектакъл, написан преди 37 години и до момента има много изигравания на сцената на българските театри. Постановката на монодрамата е на проф.Чавдар Кръстев, а в ролята на Илия е младият актьор Игор Дамянов. Краткият монолог на Дешев всъщност е епитаф на усамотението със светеца, а главно става дума за тъгата и самотата на изоставения човек.
13 май от 21:30 часа, камерна сцена, моноспектакъл на Игор Дамянов.
Димо Дешев завършва НАТФИЗ през 1981 г. Има повече от 80 постановки на професионална сцена, предимно български пиеси, съвременни и класически, между които "Боряна", "Двубой", "Майстори", “Кошници”. Предпочита да режисира комедии, музикално-кабаретни представления, което не означава, че сериозните, драматични, гротескови, а понякога и апокалиптични послания към публиката са му чужди. Автор е на пиеси, поставяни в различни български театри - "Страсти Илиеви", "Лабиринт", "Селото на таласъмите", и на книгите "Записки по българските истории - хумористична теория за нашия народ" и „Пиеси”.

Програма „Ноев ковчег“ представя "Нова библия".
"Нова библия" по Йордан Радичков е с Награда ИКАР 2019 в категория Поддържаща мъжка роля за Йордан Ръсин за Глигор в „Нова Библия“ и номинации ИКАР 2019 в категория Сценография за Иван Добчев и Станислав Памукчиев и в категория Майсторско техническо осъществяване за „Нова Библия“, Програма „Ноев ковчег“ по Йордан Радичков.
Това е авторски спектакъл на Иван Добчев, музика Асен Аврамов, сценографска идея Иван Добчев и Станислав Памукчиев, скулптура Антон Цанев, пластика Марион Дърова, видеофилм Димитър Сарджев, консултанти на програмата са проф. Цочо Бояджиев и проф.Георги Каприев.
Участват: Мимоза Базова, Сребрина Тимофей, Славена Зайкова, Робърт Янакиев, Александър Тонев, Михаил Стоянов, Йордан Ръсин, Николай Върбанов, Александър Евгениев, Кънчо Кънев - Гамаша, Лора Недялкова.
Проектът замисля да пресъздаде на сцената Радичковия свят и неговите човеци в контекста на ХХI век; да направи нов театрален превод на неговите послания – предупреждения за съдбата на уникално българското в срещата му с Европа и света; да реабилитира живата връзка на българина с природното и магичното в битието и да ги защити като непреходна ценност.
/Маргарита Младенова, Иван Добчев/
„Проектът „Ноев ковчег“ се реализира с финансовата подкрепа на програма „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“.

Представлението е тази вечер на голямата сцена от 19.00 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)