Избрани Новини

Джаз пианиста Деян Илиич (EYOT, Ниш) ще чуем в Благоевград

Фестивалът "Аларма Пънк Джаз“ на БНР гостува за първи път в радио Благоевград

Фестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР гостува за първи път в Концертното студио на Радио Благоевград с концерт на един от водещите пианисти на Балканите днес, информират от медията. Тази вечер от 19.30 часа, с вход свободен.

Деян Илиич (1979) е джаз пианист и композитор, създател на ню джаз квартета Eyot – група, станала любима на българската аудитория през последното десетилетие след участията си на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР (2011, 2015, 2017, 2018), Джаз фестивала в Банско (2012) и Джаз „Перелик“ в Родопите (2013). С квартета Деян е обиколил целия свят – Япония, Китай, Франция, Германия, Великобритания, Швейцария, Дубай… Наричани „Нирвана на европейския джаз“, Eyot са носители на наградата на Midem в Кан, а последните им два албума Similarity (2014) и Innate (2017) са записвани съответно от Джим Бар (басиста на Portishead и Get The Blessing) в Бристъл и от Стив Албини в легендарното студио Electrical Audio в Чикаго.

Програмата за соло пиано на Деян Илиич от новия му албум Dyad (2019) ще бъде представена в три поредни дни в три концертни студиа на БНР – Благоевград (14 май), София (15 май) и Пловдив (16 май), само две седмици след сръбската концертна премиера в рамките на Световния ден на джаза. Освен пиесите от Dyad, сътворени на границата между джаза, съвременната музика, ембиънт-музиката и загатнатите фолклорни мелодии и ритни, в концертната програма ще има и солови версии на някои от добре познатите произведения на квартета на Деян.

Деян е член на екипа на Белградския джаз фестивал. Концертът му в Благоевград е първо представяне на соловото му творчество не само в България, а и въобще извън родината му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)