Избрани Новини

Изложби, посветени на птиците, ще открие музеят в Благоевград

Ще ги видим по време на Европейската нощ на музеите на 18 май

Две изложби, посветени на птиците, ще открие Регионален исторически музей - Благоевград по време на Европейската нощ на музеите дне4с.
В изложбата „Птиците в изкуството и цар Фердинанд I“ са показани за първи път оригинални акварели от автори като Джон Джерард Кьолеманс, Еди де Маес от Холандия, Отто Клайншмидт, Бруно Гайслер от Германия, Стефан фон Нецсей от Австроунгария и други, обединени от работата за едно от най-престижните орнитологични издания - "Естествена история на птиците на Централна Европа".
Безценните творби са показани в контекста на развитието на музейното дело, на изкуството и културата в столицата след Освобождението посредством включването на архивни фотографии, декоративно-приложни проекти, ранни примери от творчеството на някои от най-известните български художници, предоставени от музейната сбирка на НХА и Националния литературен музей. Сред тях са автори като Иван Милев, Харалампи Тачев и Николай Ростовцев.
Цар Фердинанд и неговите лични интереси имат важна роля за основаването и бързото първоначално развитие на институции като Националния природонаучен музей, Националната художествена академия, Първия столичен зоопарк, на първите музейни сбирки и колекции у нас.
В изложбата е показан негов официален портрет, дело на световно признатият български художник Никола Михайлов, изобразил някои от най-влиятелните исторически личности в света, оставили следа в политическия и културен живот за разглеждания период. Въпреки това до момента този портрет не е публикуван, нито показван пред публика извън столицата. Предоставен е от Аукционна къща "Енакор".
Сервиз за сервиране на дивеч от царския фонд на Националния политехнически музей и скулптурата "Семейство рибари" от Софийската градска художествената галерия също са част от експозицията.
Изложбата "Птиците на Европа" представя творби на утвърдени български художници и млади автори.
Повече за историята на рисунките и книгата, в която са издадени - библиографска ценност от началото на XX век, повече за фамилията Науман, за връзката на цар Фердинанд с появата и съхранението на безценните оригинали в България можете да прочете в каталога на изложбата, който ще бъде представен по време на официалното откриване в 19:30 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов