Избрани Новини

Рекорден брой българи ще се дипломират в АУБ

Завършват 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри по бизнес администрация за ръководни кадри

Днес ще се проведе тържествената церемония по дипломиране на двадесет и петия випуск на Американския университет в България (АУБ). На  церемонията ще присъства държавният глава Румен Радев, както и близки, преподаватели, официални лица и представители на бизнеса. Президентът ще поздрави 197 бакалаври от 17 държави и 21 магистри по бизнес администрация за ръководни кадри.
57% от завършващите студенти са от България, а останалите идват от страни като Албания, Грузия, Русия, Виетнам и САЩ. И тази година най-много са завършващите „Бизнес администрация“ (39%), следвани от „Журналистика и масови комуникации“ (13%), „Икономика“ (11%) и „Информационни системи“ (11%). Благодарение на образователната система liberal arts, 63% завършват висшето си образование с две специалности. АУБ е единствената образователна институция в региона, която дава тази възможност и в която завършващите получават две дипломи – американска и българска.  
Почетен оратор на тазгодишната церемония ще бъде Валдрин Лука, министър на икономическото развитие на Косово, който завършва Американския университет в България през 2005 година със специалности „Икономика“ и „Информационни системи“.
Приветствия към випуска ще поднесат и Иван Манев, председател на Настоятелството на АУБ, Джулия Уоткинс, президент емеритус на АУБ (1993 – 2003), както и Дрейк Уейзърт, съветник по обществените въпроси при посолството на САЩ в България. От името на завършващите бакалаври поздравителен адрес ще отправи Айла Байжомартова, а от магистрите – Александър Грамадов. Церемонията ще продължи с връчване на наградата на княгиня Мария-Луиза за виден възпитаник на АУБ и присъждане на почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на проф. Минко Балкански.
Церемонията по дипломиране ще се проведе на 19 май от 10:00 ч. в кампус „Скаптопара“, между академичен център „Балкански“ и Студентски център „Америка за България“.  



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)