Избрани Новини

Наградиха ученици в конкурса-обучение "Работилница за репортери“

Павела Костова от ЕГ "Акад.Людмил Стоянов” - Благоевград е на второ място

Елина Алипиева, ученичка в ПЕГ „Йоан Екзарх”, Враца, изпревари с една точка своята първа подгласничка Павела Костова, ученичка в ЕГ „Акад.Людмил Стоянов”, Благоевград и грабна титлата „Репортер на EspressoNews“ в четвъртото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери“. С успеха си Елина запази домакинството на церемонията на петото издание на Работилницата във Враца.
Кой е победителят и кой заема второто място обяви в специално видео обръщение  евродепутатът Ева Майдел, която за трета поредна година е патрон на инициативата на регионалния новинарски портал за новините от западна България. Двете талантливи момичета ще гостуват по покана на Ева Майдел в Брюксел и ще се запознаят отблизо с работата на Европейския парламент и евродепутатите.
Освен първото място и гостуването в Европарламента, Елина Алипиева получи и стаж в Дарик радио, Нова телевизия и bTV, както и подарък раница от Samsonite.
Павела Костова също ще гостува в Брюксел, като наред с това ще усвоява тънкостите на журналистическата професия като стажант в БНТ и EspressoNews.bg. Тя също ще има възможност да гостува в Нова телевизия и bTV.
За втора подгласничка в конкурса журито в състав Генка Шекерова, Филипа Иванова, Лилия Мустакова, доц. д-р Стела Ангова, Неда Василева и Кирил Вълчев и Евелина Павлова определи ученичката в ПГ „Велизар Пеев“, Своге Мариана Георгиева. Като награди тя получи стаж в телевизия Bulgaria ON Air, стаж в 360 Creative Bulgaria и заснемане на 360 градусов репортаж, гостуване в Нова телевизия и bTV. Наред с това Мариана бе избрана за посланик на община Своге и също спечели дадената за първи път награда „Посланик на област София“.
Никол Николаева от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца стана трета подгласничка в надпреварата, като тя ще бъде стажант при Евелина Павлова в ученическото радио Teen Station. Тя получи подарък - четец от Ролпласт, както и покана за гостуване в Нова телевизия и bTV.
Над сто различни награди за талантливите участници в „Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ бяха раздадени по време на стилната церемония, която се проведе в концертната зала във Враца и премина под патронажа на кмета Калин Каменов. Домакинството на церемонията на Община Враца бе определено от споделеното първо място на миналогодишните участнички в проекта Ани Павлова, ученичка на ППМГ "Акад.Иван Ценов", Враца и Теодора Александрова от ЕГ "Йоан Екзарх", Враца, които се изявиха и като водещи на събитието.  Кметът на Враца Калин Каменов приветства топло всички участници и гости. От Общината бяха подготвили разходка сред забележителностите на града и възможност за безплатно посещение на пещера Леденика.
14-те финалисти в конкурса са:
Дара Върбанова  от СУ „Христо Ботев“, Дупница;
Калина Александрова  от ЧНГ „Ерих Кестнер“, София;
Мариана Георгиева от ПГ „Велизар Пеев“, Своге;
Йоана Цветанова от ПГ „Велизар Пеев“, Своге;
Никол Цветанова от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца;
Елина Алипиева от ПЕГ „Йоан Екзарх“, Враца;
Павела Костова от ЕГ „Акад.Людмил Стоянов“, Благоевград;
Цветелина Чучукова от ПМГ „Акад.Сергей Корольов“, Благоевград;
Петър Стойнев от НХГ „Св.Св. Кирил и Методий“, Благоевград;
Анелия Карлова от ПМГ „Акад. проф. д-р Ас. Златаров“, Ботевград;

Нина Митова от 78. СУ „Христо Смирненски“, Банкя;
Габриела Янкова от СУ „Летец Христо Топракчиев“, Божурище;
Теодора Николова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, Сливница;
Евелина Димитрова СУ „Христо Ботев“,  с.Галиче.
Освен грамота за представянето си, те получиха покана за гостуване „Един ден в бТВ“, подаръци от Ситроен и специален плакет и книги от Министерството на образованието и науката, което за втора поредна година подкрепя инициативата.
13 ученици получиха покана за прием в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС без кандидатстудентски изпит: Дара Върбанова, Петя Алексиева, Анелия Гущерова, Цветослав Станиславов, Десислава Панайотова, Габриела Ценова, Йоана Цветанова, Петър Стойнев, Габриела Янкова, Мария Митрова, Цветелина Данчева, Нина Митова и Цветелина Чучукова ще могат да се запишат да учат в университета само след провеждане на събеседване.
Титлата „Посланик на община“ заслужиха:
Нина Митова – Банкя;
Габриела Янкова, Симона Трайкова и Теодора Георгиева – Божурище;
Петър Стойнев и Цветелина Чучукова – Благоевград;
Анелия Карлова и Цветелина Данчева – Ботевград;
Елина Спасова и Виктория Цветкова – Враца;
Мария Митрова – Вършец;
Евелина Димитрова - Галиче;
Габриел Георгиев – Годеч;
Ева Евлогиева – Драгоман;
Дара Върбанова – Дупница;
Антон Тодоров - Костинброд;
Мариана Георгиева и Йоана Цветанова - Своге;
Теодора Николова – Сливница;
Калина Александрова - София.
За първи път бе връчена награда за „Посланик на София област“, която бе заслужена от Мариана Георгиева от Своге.
Четци, подарък от Ролпласт, получиха Калина Александрова, Теодора Николова, Дара Върбанова, Евелина Димитрова и третата подгласничка в конкурса Никол Николаева.
С подарък раница от Samsonite от церемонията си тръгнаха победителката Елина Алипиева, Антон Тодоров и Ева Евлогиева.
Най-младият талант в тазгодишното издание на Работилницата Ния Андонова получи награда от МЕТРО. Веригата магазини обезпечи подаръци и за всички участници в надпреварата.
Стажове в платформата за споделяне на добри новини и практики Volontime заслужиха Габриела Янкова от Божурище и Нина Митова от Банкя. Освен третата подгласничка в надпреварата  Никол Николаева от Враца, стаж в Teen Station при Евелина Павлова получават и Дара Върбанова от Дупница и Петър Стойнев от Благоевград. В Дарик радио ще стажуват Елина Алипиева от Враца и Калина Александрова от София. Калина Александрова, заедно с Павела Костова, ще бъдат стажанти в EspressoNews.bg, а първата подгласничка ще може да попива знания и като стажант на Филипа Иванова в БНТ. Мариана Георгиева и Йоана Цветанова от Своге ще бъдат стажанти в Bulgaria ON Air.
Наградите на отличените бяха връчени от Калин Каменов, кмет на Враца, Емил Спахийски, журналист във вестник „Труд“ и ментор в проекта, Филипа Иванова, журналист и водещ на новините в БНТ, член на журито на конкурса, Неда Василева, журналист, член на журито на конкурса, Симеон Симеонов, победител в „Работилница за репортери 2017 - Родова памет“, студент по журналистика във ФЖМК, Даяна Благоева, финалист в „Работилница за репортери 2018 - Родова памет“, студент по журналистика в катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС, Мария Маркова, главен редактор на EspressoNews.bg, Габриела Пресолска, управител на Volontime, Димитър Бързаков,  управител на 360 Creative Bulgaria, Лилия Мустакова - водещ в телевизия Bulgaria On Air и жури в конкурса, Стефка Граматикова, секретар на община Ботевград, Владислава Симеонова, зам.кмет на община Божурище, Илия Богданов, зам.кмет на Своге, Росица Иванова, началник на РУО - София-регион, патрон на първото издание на ученическия конкурс-обучение „Работилница за репортери 2016“, Катя Микова - маркетинг мениджър в Ролпласт, Иво Иванов, управител на Метро 2, София и Десислава Василева, управляващ директор на Еспресо Медия.
„Работилница за репортери 2019 - Пътят към дома“ се провежда под патронажа на българския евродепутат Ева Майдел.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)