Пътуващата изложба "Да пишем на кирилица" гостува в Благоеград - blagoevgrad.utre.bg

Пътуващата изложба "Да пишем на кирилица" гостува в Благоеград

21 май 2019, 10:00 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    РИМ Благоевград

    Откриването е в 16 часа

Изложбата е инициирана от Сдружение "Млад планинар" - Петрич

Днес, в навечерието на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, от 16:00 часа във фоайето на Регионален исторически музей - Благоевград ще бъде открита изложбата „Да пишем на кирилица".
Пътуващата изложба показва визуалното превъзходство на кирилицата и осмива 6liokavicaта. Целта е да се провокира използването на кирилица в Интернет, в личната и в бизнес комуникацията, както и да се използват българските думи по време на различните видове общуване.
Огромна част от българите, особено по - младото поколение, не използват родната кирилица, когато комуникират в интернет пространството, а и извън него. Използват се масово чуждици, които заменят успешно истинските български и чувствени думи. Това се случва не само в личната, но и в професионалната кореспонденция. Истински проблем е масовото използване на т.нар. "шльокавица", известна още и като "маймуница" – смесица от латински букви и цифри.
Изложбата е инициирана от Сдружение "Млад планинар" - Петрич, в партньорство с „Асоциация за социална отговорност и регионални инициативи“ (АСОРИ) в подкрепа на грамотното писане #ДайНаКирилица.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета