Избрани Новини

Четиримесечно мече обикаля село /видео/

Открито е в частен двор на необитаема къща в Кладница

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в с.Кладница, в района на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”. За този любопитен случай съобщи директорът на ЮЗДП инж.Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието реагират веднага на подадения сигнал от местни жители. Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина около 15 метра.
Горските служители сигнализират РИОСВ Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации „Четири лапи” и „Зелени Балкани” за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база. Предприемат се всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър, за да не се стресира то. Но с падането на нощта хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснемат как час и половина след полунощ животното слиза от дървото и поема към гората.
Служители на „ДЛС Витошко-Студена” и в момента дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.
Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят ловни специалисти. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)