Избрани Новини

От 1 юли влиза увеличението за доходите на пенсионерите

Проф.Андреев: Тръгнахме от нулева база, през 90-те пенсионният фонд се оказа в ръцете на кредитните милионери

От 1 юли 2019 г. влиза в сила приетото миналата година с бюджета увеличение на пенсиите, припомни народният представител Станислава Стоянова по време на работна среща на  великотърновската структура на Старейшини ГЕРБ. С 5.7% ще се увеличат парите на повече от 2 100 000 пенсионери. С толкова е предвидено да се увеличат и минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст, и размерът на социалната пенсия за старост. Увеличава се и т.нар. „таван“ на пенсиите – от 910 лв. до 1 200 лв, обясни народният представител от най-голямата парламентарна група.

Размерът на пенсиите бе една от темите, обсъждани по време на срещата, на която присъстваха също великотърновският кмет и областен лидер на ГЕРБ Даниел Панов и председателят на националната организация на СГЕРБ проф. Николай Андреев.

„След смяната на политическата система, през 90-те, от кабинета „Беров“ вкараха в търговските банки това, което беше заделено за пенсии на пенсионерите – Пенсионният фонд, трупан с десетилетия. Идеята – да носи висока доходност. Всички много добре знаете, че търговските банки по това време раздадоха необезпечени кредити и в края на краищата, след две неуспешни интервенции на БНБ, се стигна до фалит на търговските банки. И разбира се пенсионният фонд се стопи. На практика парите на пенсионерите се оказаха в ръцете на кредитните милионери. Стигна се до абсурдната ситуация пенсиите да са от порядъка на четири-пет долара и българските пенсионери, на практика, да бъдат изправени пред един геноцид“, припомни по време на срещата проф. Николай Андреев, който за трети мандат е вице-президент на Европейския съюз на гражданите сеньори към ЕНП.

Ситуацията от онова време той определи като бедствие. Проф.Андреев припомни също, че на последното заседание на кабинета „Станишев“ се прие решение за рязко повишаване на пенсиите, с ясното съзнание, че този ангажимент остава за следващия мандат. „И тези нови пенсии започна да изплаща правителството на премиера Бойко Борисов. И то в тежки условия -  тогава започна финансовата и икономическа криза. И въпреки всичко, кабинетът Борисов не намали пенсиите, а напротив изпълни дълга. И въпреки тежкото наследство след Тройната коалиция, на няколко пъти пенсиите бяха повишавани последователно. Разбира се, не е колкото на всички ни се иска, но грижата е голяма. Вижда се, че правителството, в рамките на възможностите, полага усилия. А възможностите са свързани с икономическия растеж“, категоричен бе проф. Андреев.

Той припомни още, че за миналата година България има 3,6 процента икономически ръст. „Ще видим как ще приключи тази година, но тенденцията е позитивна“, коментира проф. Николай Андреев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)