СУ “Арсени Костенцев” - Благоевград с награда от конкурса "Пътят и аз" - blagoevgrad.utre.bg

СУ “Арсени Костенцев” - Благоевград с награда от конкурса "Пътят и аз"

23 май 2019, 12:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    www.renault.bg

    Над 1300 деца участваха с 555 рисунки

Учениците Владимир Шопов и Кристиян Матрачки, 8 СУ “Арсени Костенцев”, спечелиха трета награда

Над 194 училища от 97 населени места регистрираха отбори за участие в осмото издание на конкурса за детска рисунка „Пътят и аз“ по глобалната програма на Renault „Безопасност и мобилност за всички“. Над 1300 деца участваха с 555 рисунки. Участниците от I и II клас рисуваха интерпретацията си за мирното съжителство на електромобилите и обитателите на джунглата, а по-големите ученици от III до V клас влязоха в ролята на дизайнери, създавайки дизайн за десен на предпазен колан за спортен автомобил.
Темата за предпазния колан е вдъхновена от социално-отговорната инициатива VIVE на Renault България. VIVE е моден аксесоар за предпазния колан, целящ поставянето му от повече шофьори. Детският дизайн, победител в тази категория, ще бъде произведен и ще се разпространява в лимитирана серия.
Партньори на Renault България бяха Министерството на образованието и науката, Зоологическата градина в София и екипът на филма “Лили Рибката”.
 Директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов изрази възхищението си от това, че децата не само познават животинските видове, населяващи джунглата, но изобразяват присъствието на електромобилите в тази среда не като заплаха, а в помощ за животните.
Според Галя Георгиева, член на журито от МОН, подобни инициативи са изключително полезни, тъй като децата възприемат важни знания по ключови житейски проблеми, участвайки в творчески процес в екип.
Програмата в България е част от глобалната инициатива на Renault, която от старта си през 2000 г. е обхванала  над 14 млн. ученици в повече от 35 страни по света. По този начин Renault прави своя принос за намаляване броя на пътните инциденти и за повишаване информираността на учениците за влиянието на човешката дейност върху природата.
Победителите получиха наградите си от Любка Алипиева, главен експерт в МОН, Мартина Христова, маркетинг директор в Renault България и Росица Любенова, административен директор на Зоологическа градина – София. Официалните представители зарадваха децата с високотехнологични и творчески награди – конзола за електронни игри, робот с изкуствен интелект, дрон, VR очила,  смарт часовник, 3D молив. Трима от учителите, изпратили рисунки на свои възпитаници, спечелиха графични таблети.
В началото на годината изложба с рисунки от предишното издание на конкурса гостува на 20 училища. Пътуващата експозиция вдъхнови над 2000 деца из цялата страна.
Победителите
Първа възрастова група I - II клас
I място : Благилия Димитрова и Сиана Недева, СУ Христо Ботев, Русе
II място: Неда Андонова и Мая Колева, 126 ОУ “П. Ю.Тодоров”, София
III място: Владимир Шопов и Кристиян Матрачки, 8 СУ “Арсени Костенцев”, Благоевград
Втора възрастова група III - V клас
I място: Никол Богатинова и Габриела Димитрова, 126 ОУ “П. Ю.Тодоров”, София
II място: Денислав Колев и Кристиан Георгиев, СУ “Св. Климент Охридски”, Ямбол
III място: Павел Павлов и Валентин Николов, ОУ “Хаджи Димитър”, София
Училища, наградени за най-активно участие в конкурса:
126 ОУ “П. Ю. Тодоров”, София
СУ “Арсени Костенцев”, Благоевград
СУ „Св. Климент Охридски“, Ямбол
Учители, спечелили графични таблети:
Ариса Попечкина, ОУ „Гео Милев“,  Пловдив
Румяна Лазарова, ОУ „Иван Вазов“, Русе
Веселина Чавдарова, ОУ „Иван Вазов“, СвиленградКоментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета