Избрани Новини

Министър Петков: Над 50 700 души получават целогодишно топъл обяд

Откри реновирана обществена кухня към Домашния социален патронаж в Банско

Над 50 700 души в 211 общини получават целогодишно топъл обяд по оперативната програма за храни и материално подпомагане на най-нуждаещите се. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти по време на посещение в Банско, където заедно с кмета на общината Георги Икономов откри реновирана обществена кухня към Домашния социален патронаж в града. Трапезарията осигурява топъл обяд за над 250 души в региона. В церемонията участваха още народните представители Даниела Савеклиева и Александър Мацурев.
 Обновяването на социалната кухня е реализирано с финансовата помощ на два проекта към Министерството на труда и социалната политика. Санирането и предприетите енергоспестяващи мерки са извършени по проект „Красива България“. Фонд „Социална закрила“ е финансирал закупуването на уредите за трапезарията. Инициативата и реализацията, както и осигуряването на съфинансиране по проекта, са заслуга на Община Банско, което я превръща в отличен партньор в социалната политика на държавата, каза министър Петков.
На територията на общината се предлагат 17 социални услуги, които продължават да се развиват и надграждат, за да отговарят на потребностите на нуждаещите се.  14 от тях са държавно делегирани дейности, а 3 се финансират от общината, отбеляза министър Петков. Банско бе и сред първите 15 общини, които подписаха договори с Управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за предоставяне на патронажна грижа за хора с увреждания и възрастни хора с невъзможност за самообслужване.
Министър Петков припомни, че от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2018 г., ще бъдат увеличени с 5,7%. По този начин средната пенсия през 2019 г. ще стигне 386 лв., което е с около 24 лв. повече в сравнение с миналата година. От 1 юли ще се повиши и минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която ще стане близо 220 лв. Увеличава се и максималният размер на получаваните пенсии от 910 на 1200 лв. Предстои правителството да приеме решение, с което ще се увеличи социалната пенсия за старост също с 5,7 на сто, което ще повиши размера на всички нетрудови пенсии, които зависят от нейната стойност.
По-рано през деня министър Петков посети дневни центрове за деца и възрастни с увреждания и две от защитените жилища за пълнолетни с умствена изостаналост. Той се запозна и с работата на социално предприятие за производство на хартиени пликове, което е създадено със финансиране по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и осигурява заетост на трудов договор за хора с увреждания.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)