Избрани Новини

Днес е ден на размисъл преди Европейските избори

Забранена е всякаква политическа агитация

Днес е ден на размисъл преди Европейските избори. Забранена е всякаква политическа агитация, както и публикуване в медиите на социологически проучвания.
България утре трябва да избере 17 представители в ЕП. В изборите участват 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати. 6 355 633 са българските граждани, които имат право на глас на евровота.
Общият брой на избирателните секции в страната е 11 661. Извън страната има  191 секции, разположени в 64 държави, като най-много са в Англия, Германия, Испания, Гърция, информират от ЦИК.
Изборният ден у нас започва в 07.00 часа и приключва в 20.00 часа. Има възможност и за удължаване на гласуването до 21 часа. 

Подготовката за вота днес, 25 май, е свързана с оборудването на изборните помещения с изборните книжа, които секционните комисии ще получат от районните. Трябва да се обособят така наречените "тъмни стаички" за гласуването с хартиените бюлетини. В 3000 секции или във всяка четвърта също днес ще се монтират и машините за гласуване. МВР поема от тази вечер охраната на секциите. Сигнали за нарушения могат да се подават в ЦИК и в районните избирателни комисии. Кметовете по места решават дали да забранят продажбата на алкохол днес и до края на утрешния изборен ден.
Избирателите, които искат да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да я попълнят със знак "V" или "X", задължително със син химикал, съобщават от Централната избирателна комисия.
Страните-членки на ЕС трябва да изберат общо 751 евродепутати



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов