Избрани Новини

6,3% е избирателната активност в област Благоевград към 10 часа

Общо избирателите за Първи избирателен район - Благоевград са 281 024

„Изборният ден започна нормално във всички избирателни секции на територията на област Благоевград. Общо 563 са СИК в 01 Избирателен район-Благоевградски, от които 5 са подвижни, 2 секции са разкрити в арестите, 6 са в болнични заведения“, съобщи Мартин Бусаров, председател на Районната избирателна комисия в Благоевград, на първата за изборния ден пресконференция, цитиран от БНР Благоевград.

4 600 са назначените членове в избирателните секции в община Благоевград. Нормално протича изборният ден и в секциите, в които има машинно гласуване, които са 22. 

„Изненадващо и за нас, не е фрапираща бройката на членовете на комисии, които не са се явили на работа в изборния ден. Единични са случаите на неявили се членове на две от партиите. Имаше 6 председатели на комисии, които не са се явили на работа, но с решение на РИК своевременно сме осигурили ръководен състав на тези Секционни избирателни комисии, така че нормално да прочита изборния ден“, коментира още Мартин Бусаров.

Общо избирателите за Първи избирателен район - Благоевград са 281 024. Към 10 часа, от тях са гласували 17 696 или 6,30%. Най-висока е избирателната активност в община Банско - 16,73% или 1 800 човека, а най-ниска в община Гърмен - 4,6%, където до момента са гласували 502 избиратели. В община Благоевград към 10 часа са гласували 2 631 избирателя или 3, 92% от имащите право на глас. В община Петрич гласувалите са 2 500.

„До този час са постъпили два сигнала за нередности. Единият е от община Хаджидимово, в който се твърди, че има регистриран застъпник, който е и заместник-кмет в община Хаджидимово. РИК реагира по тази жалба, като я отхвърли и я счете за неоснователна. Другата жалба е за опит за купуване на гласове в една от избирателните секции в Помощното училище в Благоевград. Този сигнал не е от компетенциите на РИК, текат процесуално-следствени действия от органите на МВР и ще очакваме да видим дали ще има достатъчно данни за извършено престъпление“, коментира още Мартин Бусаров, председател на Районната избирателна комисия в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов