Избрани Новини

Започва Десетото международно изкачване на връх Руй

Руй счупи "оковите" на границата и предрасъдъците

Изкачването на връх Руй се утвърди като събитие със сериозен социален ефект. Може да се каже, че то е основоположник на вълната от изкачвания и популяризиране на планините в Краището и от двете страни на границата. Руй счупи "оковите" на границата и предрасъдъците и създаде десетки приятелства между българи, сърби и македонци. Все по-често големи групи планинари от трите страни си гостуват на провежданите планински мероприятия, със стотици участници в тях.
Тази година изкачването ще бъде по два маршрута - от Забел и от Зелениград. Основната група ще бъде по по-кратката, но значително по-трудна пътека от Зелениград. Разстоянието до върха е 5 км, с денивелация 900 м. Пътеката е много стръмна и е препоръчително по-слабо подготвените физически да използват маршрута от село Забел, където също ще има водачи от община Трън и от Трънското туристическо дружество. Зелениградският маршрут предлага много повече панорамни гледки, а също минава и през скалата Шили камик и пещерата Царева църква. Връщането ще бъде към село Забел, като през хубав черен път през полето ще затворят  кръга до Зелениград. Общата дължина на трасето за деня е около 16 км.
Срещата с туристите, изкачващи се от сръбска страна, е предвидена за около 14.30 ч. на върха. След изкачването ще се слезе до хижа "Руй", където от община Трън ще предоставят боб чорба за всички участници, информират от ТД "Осогово" - Кюстендил.

Тръгването е в 7.30 часа днес.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)