Избрани Новини

Мостове между културите и етносите градят в Белица

Откриха изложбата "Мост между културите"

В Белица се осъществиха две значителни събития - 50-годишният юбилей на детска градина „Надежда“, в която се възпитават и обучават децата на Белица от различни религиозни и етнически групи и откриването на една вдъхновяваща изложба от 22 професионални пана със снимки на фотографите Калина Борисова и Борис Борисов. Изложбата отразява иновативния подход в търсенето на диалог между културите, който Сдружение „Мостове - Източноевропейски форум за диалог“, развива вече трета година. И тук нищо не е случайно, защото Община Белица е пример за разбирателство и толерантност, населението е съставено от мюсюлмани и християни и заедно от векове споделят и празници, и делници, радости и болки, и се обичат като братя. Затова преди месец и половина по покана на кмета Ревански в Белица бе проведено изнесено заседание на Националния съвет на религиозните общности в България с дискусия на тема „Сътворението според небесните религии“, в която взеха участие представители на различните вероизповедания в България и членове на Управителния съвет на Националния съвет.

Преди концерта на малките палавници от детска градина „Надежда“ гостите от София Ангелина Владикова - председател на сдружение „Мостове - Източноевропейски форум за диалог, Светлана Караджова - председател на Дружеството на банатските българи в България и Хатидже Джурина - Фондация „Българска памет“, бяха посрещнати най-сърдечно от кмета на община Белица Радослав Ревански и неговите заместници Красимира Мавродиева и Сабит Гагъм, председателят на ОбС Ахмед Ахмед, секретарят на общината Иляз Дагонов, ст.специалиста  „Хуманитарни дейности“ Крум Попов, местният имам Ахмед Горелски, директорите на двете средни училища Елена Андреева и Фанка Къшева и секретарят на читалището Мая Падарева.
Ангелина Владикова - председател на сдружение „Мостове - Източноевропейски форум за диалог“ поздрави всички присъстващи на събитието и сподели за идеите, целите и дейностите на сдружението, фокусирани върху изграждането на мостове, върху съжителството в хармония, разбирателство и толерантност и осъзнаване, че всички хора имаме много общо помежду си и че заедно бихме могли да градим едно по-добро общество, свободно от стереотипи, предразсъдъци и от насилие. „Щастлива съм, че съм в Белица и че в нашето сдружение има 17-18 годишни младежи от вашия град, с които градим обединителните мостове заедно“.

В отговор на посланието на Сдружение „Мостове - Източноевропейски форум за диалог“ кметът Радослав Ревански емоционално изрази своето задоволство, че изложбата "Мост между културите" и представителите на трите организации са в Белица, защото има какво да намерят тук, за да разпространят миролюбивите и братски отношения между хората от различните религии и етнос. „Белица е пример за приятелство, братство и заедност между хората от различни религии и етнос и аз като кмет на тази община се чувствам горд от този факт“.
Изложбата "Мост между културите" тази година гостува в пет града на България от март до септември 2019, а през месец септември ще бъде представена в сградата на ООН в Женева. В Белица ще остане в рамките на две седмици и който желае, може да я разгледа, експонирана във фоайето на читалище „Георги Тодоров 1885“ в Белица.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов