Благоевград почита паметта на великия Христо Ботев - blagoevgrad.utre.bg

Благоевград почита паметта на великия Христо Ботев

02 юни 2019, 09:31 | blagoevgradutre
  • Снимка:
    Община Благоевград

    В 12:00 часа ще прозвучат сирените

От 10:30 часа благоевградчани ще сведат глава пред паметта му

С ритуал по полагане на цветя и венци благоевградската общественост ще отбележи 143 години от смъртта на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев. Днес от 10:30 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на площад „Народни будители“ представители на Община Благоевград, жителите и гостите на града ще сведат глава и ще отдадат своята почит.  
Точно в 12:00 часа ще прозвучат сирените в памет на загиналите за свободата на България.
Сирените за Деня на Ботев за първи път се използват  през 1948 г., когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му.
Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. На 16 май 1876 година те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и оттам се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета